Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Ο «Αλβανός τουρίστας» δεν είναι πια... ανέκδοτο!


Μεγάλη κίνηση παρατηρείται κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, καθώς οι Αλβανοί ταξιδεύουν κατά...... χιλιάδες, προκειμένου να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.

Η κατάργηση, ωστόσο, της βίζας εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων Αλβανίας για τουριστικούς και επιχειρηματικούς λόγους, που ισχύει από τις 17 Δεκεμβρίου, έχει αλλάξει τις ταξιδιωτικές συνήθειες των πολιτών της γειτονικής χώρας. Φέτος, για πρώτη φορά, οι Αλβανοί πολίτες επισκέφτηκαν μαζικά την Ελλάδα και έκαναν τα Χριστούγεννα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που είναι οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας.

«Είχαμε συνηθίσει πριν από τις γιορτές η έξοδος από τη χώρα μας να είναι μαζική και η είσοδος σχεδόν μηδενική, καθώς χιλιάδες μετανάστες πήγαιναν στην πατρίδα τους για τις γιορτές. Φέτος, η είσοδος και η έξοδος ήταν μοιρασμένη, δεδομένου ότι πολλοί Αλβανοί ήρθαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ηλικιωμένους, γονείς των οικονομικών μεταναστών, αλλά και ολόκληρες οικογένειες, που επισκέπτονται συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, Βασίλης Μπουλγούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ολόκληρη την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, πέρασαν προς Αλβανία και προς Ελλάδα χιλιάδες επιβατικά αυτοκίνητα και εκατοντάδες λεωφορεία, μεταφέροντας περί τις 100.000. Απ' αυτούς περίπου οι μισοί ήρθαν και πέρασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και άλλοι μισοί στην Αλβανία. Εκτιμάται ότι η μέση ημερήσια κίνηση στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής ήταν περί τις 15.000 Αλβανών πολιτών, αλλά η κίνηση κορυφώθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.e-ptolemeos.gr
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: