Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Πέτερ Μπόφινγκερ : “το πρόγραμμα λιτότητας είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα”


Όταν ένας εκ των “πέντε σοφών της Γερμανικής Οικονομίας” αναφέρει ότι είναι δυσβάστακτο το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας είναι...... εύκολα αντιληπτό πως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι σταυρόλεξο για γερούς λύτες. Ο Π. Μπόφινγκερ μιλώντας στη Deutsce Welle τόνισε ότι “το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο αντέχει η χώρα” και οδηγεί σε αύξηση του χρέους και της ανεργίας.
«Βρίσκω την στρατηγική της Ελλάδας πολύ φιλόδοξη για να το εκφράσω με θετικό τρόπο. Το πρόγραμμα είναι περισσότερο αυστηρό από όσο


αντέχει η χώρα και με αποτελέσματα πολύ μακροπρόθεσμα. Ακόμη κι αν όλα έχουν τελικά καλή έκβαση, τα επόμενα δύο χρόνια η ανεργία θα ανέβει αισθητά, όπως και το χρέος, γιατί με αυτό το σχέδιο πρέπει να περιοριστούν καταρχήν τα επιπλέον χρέη, αλλά το ύψος του χρέους, δηλαδή το χρέος σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης θα ανέβει αισθητά. Και με όλα αυτά οι Έλληνες θα αναρωτηθούν σε ένα - δύο χρόνια, αν άξιζε τον κόπο η θυσία, και εφόσον το χρέος και η ανεργία ανεβαίνουν, αν είναι σκόπιμη η παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις και να βρεθούν λύσεις για να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτήν την δύσκολη φάση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Θετικά εκφράζεται μάλιστα και για την έκδοση του ευρωομόλογου αφού όπως λέει “τα ευρω-ομόλογα αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα να κρατηθεί σταθερή η ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια και παράλληλα θα ήταν μια ανταμοιβή προς τις χώρες που πραγματικά καταβάλουν προσπάθειες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία, να τους δοθεί η πρόσβαση σε ένα τρόπο δανεισμού με χαμηλά επιτόκια”.

Πηγή:Deutsche Welle
http://politicanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: