Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Παραποίηση πορίσματος κτηνίατρου για το τραυματισμένο σκυλάκι στην Κρήτη


Υπερβολική προβολή αμφίβολων κακοποιήσεων ζώων στα ΜΜΕ

Απορίες και ερωτήματα έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η.... τόσο έντονη προβολή κακοποιημένων σκύλων, το τελευταίο διάστημα. Ερευνήσαμε ενδεικτικά ένα περιστατικό και , όπως προκύπτει, έγινε παραποίηση κτηνιατρικού πορίσματος ... Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο ανακοινωθέν από ζωοφιλικά σωματεία περιστατικό για το "σφαγμένο με μαχαίρι σκύλο, όπως είπε ο κτηνίατρος" στις 14 Δεκεμβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης (http://animalspress.blogspot.com/2010/12/blog-post_17.html) η διαπίστωση της κτηνιάτρου κ. Αικατερίνης Παρασύρη, από την κλινική της εξέταση, αναφέρει ότι ...

το τραύμα στο λαιμό προέρχεται , πιθανότατα, από άλλο σκύλο ή σύρμα περίφραξης. Κάτι που σημαίνει ότι το τραύμα προέκυψε πιθανότατα από ατύχημα , όπως συνήθως γίνεται με τόσους αδέσποτους ή δεσποζόμενους σκύλους όταν τσακώνονται. Αντίθετα , στα Μέσα ενημέρωσης δόθηκε ανακοίνωση από ζωοφιλικά σωματεία με σαφή υπόννοια ανθρώπινης παρέμβασης και μάλιστα με σφάξιμο από μαχαίρι...
Ποιός ο λόγος αυτής της αγωνιώδους προσπάθειας ορισμένων να προβάλλουν με υπερβολή, έως και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, για αλεπάλληλες κακοποιήσεις αδέσποτων στην Ελλάδα ; Και πώς να μην συνδυάσει όλα αυτά ένας σκεπτόμενος άνθρωπος, με την ίδια αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων ζωοφιλικών σωματείων και ιδιωτών να "εξαγνίσουν" τη μαζική αποστολή αδέσποτων κατοικίδιων , από την Ελλάδα στη Βόρεια Ευρώπη, με ... ειδικό τιμολόγιο , αλλά συγχρόνως και με πληθώρα πανταχόθεν δωρεών και χορηγιών για "τα καημένα ζώα που οι Έλληνες βασανίζουν" ;
Δημοσιεύουμε κάποια περιστατικά απαράδεκτων κακοποιήσεων ζώων, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις, γιατί δεχόμαστε πολλές καταγγελίες αναγνωστών περί "σκηνοθετημένων περιστατικών" , τα οποία στοχεύουν σε υπέρ του δέοντος προβολή βαρβαρότητας Ελλήνων έναντι των ζώων.
Ουδείς αμφισβητεί ότι κάποια ακραία περιστατικά κακοποιήσεων συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο.
Ειδικά στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες με υπερπληθώρα αδέσποτων οικόσιτων ζώων, τα περιστατικά είναι περισσότερα , είτε από το φόβο της όποιας ενόχλησης των ζώων προς τους ανθρώπους είτε από ψυχοπαθητικά φαινόμενα.
Στην Κρήτη ειδικά, μας ανέφερε συνάδελφος δημοσιογράφος - που κατάγεται από το νησί και δούλεψε σε εφημερίδα για ένα χρόνο - συμβαίνουν καθημερινά πολλά τροχαία με θύματα ανθρώπους και αδέσποτα ζώα. Όσο έζησα , μας λέει, δεν αντιλήφθηκα παρόμοιες βαρβαρότητες , εκτός από τα συνήθη καταδικαστέα φυσικά περιστατικά έναντι αδέσποτων που φοβίζουν για δαγκώματα κ.λπ.. Κάτοικοι του νησιού , εξάλλου, διαμαρτύρονται εντονότατα για την ακραία προβολή βαρβαρότητας των Κρητικών στα ζώα.
Να σημειωθεί ότι στην Παγκρήτια Συγκέντρωση ενάντια στις κακοποιήσεις ζώων, τον εφετινό Ιούνιο, δεν συμμετείχε ο σύλλογος "Ζωόφιλη Δράση", καταγγέλοντας ότι "πολλές κακοποιήσεις σκύλων είναι στημένες και κάνουν κακό στον τουρισμό του νησιού". Δηλαδή μαζεύονται κάποια τραυματισμένα ή κτυπημένα από αυτοκίνητα αδέσποτα ζώα και ... κρεμώνται σε δένδρα ή τα εμφανίζουν κακοποιημένα από ανθρώπους.
Ειλικρινά λυπόμαστε γι΄αυτή τη ζωοφιλική "δραστηριότητα", δυστυχώς το ίδιο , όσο λυπόμαστε και για την αναλγησία της πολιτείας στα θέματα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.
Οι Έλληνες έχουν αλλάξει θετικά προς τη ζωοφιλία τα τελευταία χρόνια και φροντίζουν αδέσποτα με πολύ μεγάλο εθελοντισμό και πολύ φιλότιμο. Έχουν πολλοί Έλληνες κατοικίδια στα σπίτια τους πλέον και μάλιστα έχει αυξηθεί η συλλογή αδέσποτων από τους δρόμους έναντι της αγοράς από pet shops.
Δεν έχουμε φθάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε, αλλά η προσπάθεια όλων πρέπει να ενταθεί στην ενημέρωση για το τί πρέπει να κάνουμε στα ζώα και για τα ζώα, και όχι να προβάλλουμε μανιωδώς με προκλητικό τρόπο τα κακώς κείμενα, που τελικά μάλλον αποδεικνύονται εν μέρει παραπλανητικά και ψευδή.

Mας το "ταχυδρόμησε":animalspress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: