Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αγώνας δρόμου και ανακωχή ώς τις κάλπες

Του Πάνου
Σώκου(Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ανακωχή μέχρι τη Δευτέρα, εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουν κηρύξει στην κυβέρνηση όσον αφορά τις γκρίνιες για το Μνημόνιο, τον συντονισμό της κυβέρνησης και τον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις.Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη κάνουν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους πολίτες ότι η νέα αύξηση του ελλείμματος του 2009 σε ποσοστό πάνω από το 15,5% δεν σημαίνει ότι.... θα ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα ούτε και θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών του δημόσιου τομέα.

Μετά την προχθεσινή προειδοποίηση του μεγάρου Μαξίμου ότι είναι αδικαιολόγητη η εικόνα της εσωστρέφειας που παρουσιάζει η κυβέρνηση, χθες επιχειρήθηκε να δοθεί η εικόνα συσπείρωσης και συντεταγμένης πορείας, με έξοδο κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια, προκειμένου να αποτραπεί ένα κακό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Τρεις οι στόχοι

Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην Αττική, στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αν. Μακεδονία - Θράκη, όπου αναμένεται να διεξαχθούν ντέρμπι την Κυριακή. Οι εκλογές μπορεί να αποφεύχθηκαν, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις πιο πολλές περιφέρειες θα βγουν μαχαίρια στο εσωτερικό του και η κυβέρνηση θα πληγεί σοβαρά.

Χθες, υπουργοί που είχαν κάνει δηλώσεις και είχαν ανοίξει θέματα, όπως την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, έριξαν τους τόνους. Επί παραδείγματι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης εξήγησε ότι όσα είπε περί επαναδιαπραγμάτευσης του όρου του Μνημονίου για παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος ήταν ακριβώς στο πνεύμα δηλώσεων του πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου. Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μας είπε ότι ποτέ δεν μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, όπως έγραψε χθες η «Ε», αλλά για σκληρή διαπραγμάτευση εκείνων των θεμάτων του Μνημονίου που είναι ακόμη ανοιχτά για το '11, το '12 και το '13, ώστε να βρεθούν λύσεις μεγαλύτερης αποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή όλοι οι υπουργοί και οι βουλευτές να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους υποψήφιους των περιφερειών τους και να αφήσουν στη άκρη τις όποιες δυσαρέσκειες. Κυβερνητικός παράγοντας, αναγνωρίζοντας τη χαλαρότητα που επικρατούσε μέχρι προχθές, μας είπε ότι «αν δουλέψουν οι υπουργοί και τα στελέχη, θα πάρουμε όσες περιφέρειες είχαμε από την αρχή υπολογίσει» και τόνισε ότι «πολλοί κάνουν σαν να μην τους αφορά η υπόθεση». Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοπονήσου Π. Τατούλης εξέφρασε παράπονα στο Μαξίμου ότι δεν στηρίζεται επαρκώς από βουλευτές και υπουργούς της περιφέρειας (σ.σ.: Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης από την Κορινθία δεν συμφώνησε ποτέ με την υποψηφιότητά του).

Δηλώσεις στα ερτζιανά

Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε χθες (ρ/σ Βήμα), απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι είναι απαράδεκτο αν αυτή τη στιγμή εν μέσω εκλογών αναπτύσσονται προσωπικές στρατηγικές και τόνισε ότι τώρα δεν είναι ώρα για κριτική αλλά για συντεταγμένο αγώνα στο πλαίσιο του θετικού αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου. «Για εβδομάδα μάχης χωρίς δογματισμούς», μίλησε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης που επιφυλάχθηκε να εκφράσει τις απόψεις του την άλλη εβδομάδα. Ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας είπε στον «9,84» ότι διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο γίνεται κάθε στιγμή. Τόνισε επίσης ότι δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι και υποστήριξε ότι δεν θα θιγεί η μεσαία τάξη με νέα μέτρα, γιατί έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. *
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: