Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα και αγροτική γη στη Βουλγαρία

Ευκαιρίες για ελπιδοφόρες επενδύσεις σε καιρούς ύφεσης προσφέρει στους Έλληνες επενδυτές η Βουλγαρία, στους τομείς των ακινήτων, της αγροτικής γης, και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ανέφερε ο πρόεδρος της..... Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Γης και Ακινήτων της Βουλγαρίας Bullpoa, Χρήστος Μουρούτης.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η Βουλγαρία -για τους Έλληνες επενδυτές- θα πρέπει να είναι μια διέξοδος για την περίοδο της κρίσης, αφού είναι αναπτυσσόμενη αγορά και εκεί θα πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται, ώστε να διατηρήσουν την ηγετική θέση που κατέχουν στη σημερινή αγορά».

«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε ο κ. Μουρούτης, «θα πρέπει οι Έλληνες επενδυτές να επιτύχουν να αποκομίσουν την κρέμα από τα χρόνια ανάπτυξης αυτής της χώρας και να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση τους».

Ο κ. Μουρούτης που ζει και δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία από το 1999, έχει δημιουργήσει ένα fund ακινήτων και διαχείρισης ανανεώσιμης ενέργειας, το Arceland Management, έχοντας ήδη συγκεντρώσει άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ από θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ και τις χώρες του Κόλπου.

Η Arceland, εξάλλου, διοργανώνει, αύριο, στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Money Show», εκδήλωση για την αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους τομείς των ακινήτων και αγροτικής γης.

Πέφτουν οι τιμές των διαμερισμάτων

Στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος είναι ο βασικός τομέας δραστηριότητας της Arceland -αλλά μόνο στη Σόφια- ο κ. Μουρούτης τόνισε ότι καταγράφεται σταθερή αναθέρμανση της αγοράς, μετά το καλοκαίρι.

«Η κρίση μείωσε τις τιμές των νέων διαμερισμάτων κατά 25 έως 35% στη βουλγαρική πρωτεύουσα και πλέον έχουν σταθεροποιηθεί. Υπάρχει μια ανερχόμενη ζήτηση και βλέπουμε να ολοκληρώνονται ακίνητα, τα οποία είχαν μείνει ατελή κατά το 2009, λόγω της ξαφνικής ύφεσης», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες προωθούν στεγαστικά δάνεια, τα οποία καλύπτουν από το 70% μέχρι και το 100% της αξίας αγοράς των ακινήτων.

Πρόβλεψη της Bullpoa είναι πως θα υπάρξει σταθερή αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που αναμένεται να κυμανθεί από 4% έως 6% τα επόμενα έτη.

Εξάλλου, ορισμένες ειδικές συνθήκες, όπως η συνεχής εσωτερική μετανάστευση, (50.000 άτομα εγκαταλείπουν, κάθε χρόνο, περιφερειακές περιοχές και βρίσκουν «στέγη» στη Σόφια) και οι νέες επενδύσεις στην τεχνολογία, οι οποίες θα προσδώσουν επιπλέον ζήτηση οικιστικών μονάδων (προβλέπονται στις 100.000 κατά την ερχόμενη οκταετία), αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την αύξηση της ζήτησης ακινήτων. Προς το παρόν, η ζήτηση κυμαίνεται στις 2.500 νέες κατοικίες κάθε έτος στη Σόφια.

Αποδόσεις 7% στον αγροτικό τομέα

Στο πεδίο της αγροτικής γης, ο κ. Μουρούτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα τομέα, ο οποίος μπορεί να προσφέρει σε μικρούς και μεσαίους επενδυτές, αποδόσεις της τάξης του 7% κάθε χρόνο από την αγορά και την απλή ενοικίαση των γαιών.

«Η αγροτική οικονομία είναι βασικός τομέας της βουλγαρικής οικονομίας και είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγική. Η μέση τιμή κτήσης γης είναι περί τα 250 ευρώ το στρέμμα σε περιοχές υψηλής απόδοσης, κυρίως στη βορειοδυτική Βουλγαρία», σημείωσε ο κ. Μουρούτης.

«Η επένδυση στον τομέα αυτό, θεωρείται ελπιδοφόρα, διότι συνδυάζει υψηλή απόδοση και σημαντική αναμενόμενη υπεραξία, που θα προέλθει από τον αναδασμό και από τη σωστή εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις επενδύσεις σε τομείς αγροτικής ανάπτυξης», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Μουρούτης εκτίμησε ότι η συμφωνία της Βουλγαρίας με την Κίνα, για τη δημιουργία τεχνολογικού - βιομηχανικού πάρκου, όπου θα εγκατασταθούν περί τις 1.000 μονάδες μέσα σε επτά - οκτώ χρόνια και θα μεταφερθούν όλα τα Logistics τμήματα εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις για 50.000 Ευρωπαίους ειδικούς της τεχνολογίας στη Σόφια και ζήτηση για πάνω από 100.000 νέες κατοικίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
πηγη:real.gr

2 σχόλια:

KAPISTRI είπε...

Οι Έλληνες διαθέτουν και πολλά χρήματα και πολλές ιδέες για επενδύσεις. Μόνο μέσα στο ελληνικό κράτος τα θέλουν όλα δικά τους και δεν αφήνουν για το κράτος ούτε την υποχρεωτική φορολογία. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Φορολογία για την Ελλάδα σημαίνει, πληρώνει αυτός που έχει τα πιο λίγα! Και αυτός με τα πιο πολλά, κρατά τον Φ.Π.Α για την πάρτυ του! Οπότε αλλαγή νομοθεσίας με την φοροδιαφυγή να μετατρέπεται σε κακούργημα δηλαδή κάθειρξη στους μεγαλοφοροφυγάδες και στους κατ' επάγγελμα και κατα συνήθεια φοροφυγάδες.