Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μαυρίδης Ονούφριος: Ανοικτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας



Με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αλλά και τις δηλώσεις επωνύμων και μη παραγόντων της περιοχής στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης περί προβλημάτων των υγειονομικών υποδομών του Νομού μας αλλά και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας, απευθύνω την ανοικτή αυτή επιστολή σ’ εσάς, όχι γιατί σας θεωρώ υπεύθυνο για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά γιατί πήρατε κι εσεις θέση δημόσια σε όλα αυτά που γίνονται και λέγονται.



Με την ευκαιρία αυτή βέβαια θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, ότι δεν επισκεφθήκατε το Νοσοκομείο στο οποίο υπηρετώ ούτε μια φορά, που αν όχι σαν Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, σαν γιατρός, πίστευα ότι θα είχατε την ευαισθησία να το κάνετε.
Όμως αυτό είναι κουβέντα άλλης στιγμής κι επανέρχομαι στο τωρινό πρόβλημα που μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό. Πράγματι εδώ και πολλά χρόνια τα Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας λειτουργούν με πολλά προβλήματα στελέχωσης. Πολλά τμήματα λειτουργούν με οριακή στελέχωση 2-3 γιατρών και μερικά με έναν γιατρό!!!
Το νοσηλευτικό προσωπικό επίσης ελάχιστο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται μαθήτριες νοσηλευτικών σχολών σε θέσεις ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Από την άλλη πλευρά τα κεφάλαια που επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια σε υποδομές και εξοπλισμό είναι ικανοποιητικά για το επίπεδο της Δ. Μακεδονίας.
Η Δ. Μακεδονία κύριε Γενικέ όπως γνωρίζετε διαθέτει αυτή τη στιγμή δώδεκα Δημόσιους υγειονομικούς σχηματισμούς.
Ειδικότερα:

5 Νοσοκομεία
6 Κέντρα Υγείας
1 Μονάδα Αποκατάστασης

Το σύνολο των κρεβατιών ανέρχεται στις 1000 κλίνες, χωρίς να υπολογίζουμε αυτές των ιδιωτικών κλινικών. Η πληρότητα των κρεβατιών αυτών είναι η ελάχιστη ανεκτή τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και κυμαίνεται στο 40-60%. Ως εκ τούτου τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της υγείας προκύπτουν κυρίως από την τραγική έλλειψη προσωπικού και όχι υποδομών.
Ποια λοιπόν αναγκαιότητα οδηγεί σχετικούς και άσχετους παράγοντες να συμπεραίνουν ότι η μόνη λύση των προβλημάτων υγείας στη Δ. Μακεδονία είναι η κατασκευή νέου Νοσοκομείου 800 κλινών;
Με τα σημερινά δεδομένα και με την ταχύτερη διακίνηση των ασθενών λόγω νέων διαγνωστικών μεθόδων οι απαιτήσεις σε κρεβάτια ανά πληθυσμό διαμορφώνονται στα 3.7 κρεβάτια ανά 1000 κατοίκους (Διεθνή στοιχεία). Αν κάνουμε ένα υπολογισμό για τους 290.000 κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, οι υπάρχουσες κλίνες είναι υπέρ αρκετές .
Ποια λοιπόν αναγκαιότητα οδηγεί Βουλευτές, Δημάρχους, Δημοτικά συμβούλια και διάφορους άλλους παράγοντες να αποφαίνονται με άκρως επιστημονική σοβαροφάνεια ότι χρειαζόμαστε άλλα 800 κρεβάτια; Γνωρίζουν άραγε οι προτείνοντες αυτήν την λύση, ότι τα κρεβάτια στα περισσότερα Νοσοκομεία, μηδέ και της πρωτεύουσας της Δ. Μακεδονίας εξαιρουμένης, είναι άδεια, επειδή δεν υπάρχουν γιατροί να λειτουργήσουν τα διάφορα τμήματα;
Άκουσαν μέχρι σήμερα από κάποιον πολίτη ότι πήγε στο Νοσοκομείο και δεν βρήκε κρεβάτι;
Επισκέφθηκαν κάποιο Νοσοκομείο και είδαν να υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους;
Τους είπε κανένας γιατρός μέχρι σήμερα, «δεν πάω στο Νοσοκομείο γιατί είναι μικρό»;
Δήλωσε κανένας επιστήμων ότι εγώ υπηρετώ μόνο σε Περιφερειακό Νοσοκομείο και όχι σε Νομαρχιακό;
Εγώ λέω ΟΧΙ.
Και λέω επίσης όχι σε μια ατεκμηρίωτη, απαράδεκτη, αναποτελεσματική και κοστοβόρα πρόταση για την αναγκαιότητα νέας υγειονομικής μονάδας η οποία απλώς θα αυξήσει τα άδεια κρεβάτια στην Δ. Μακεδονία.
Μπορούν να ξεχωρίσουν όλοι αυτοί οι ειδήμονες περί των θεμάτων υγείας τη διαφορετικότητα ανάμεσα σε τμήματα στελεχωμένα στοιχειωδώς και την φρίκη των γιατρών που είναι μόνοι και καλούνται να καλύψουν πολλές φορές το τμήμα τους σε επίπεδο Δ. Μακεδονίας;
Το λέω, το δηλώνω, το φωνάζω από 20ετίας, ότι το πρόβλημα της Υγείας στην Δ. Μακεδονία δεν είναι οι υποδομές αλλά η αξιοποίηση των υποδομών που υπάρχουν, η πλήρης στελέχωση των υπαρχουσών υποδομών και η αναδιάταξη του υγειονομικού προσωπικού.
Μόνο ένα παράδειγμα κύριε Γενικέ για να καταλάβετε το έγκλημα που επιτελείται.
Τις ημέρες του Πάσχα του 2010 δεν εφημέρευε ούτε ένας Ωτορινολαρυγγολόγος στο 5 Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, ενώ υπηρετούσαν την περίοδο εκείνη 6 Ωτορινολαρυγγολόγοι στο σύστημα!!!
Κύριε Γενικέ, είμαι σίγουρος ότι σαν πολίτης βιώνετε το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που το βιώνουν όλοι οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας. Σαν γιατρός υιοθετείτε τον προβληματισμό μου για την επάρκεια των υγειονομικών υποδομών.
Σαν Γεν. Γραμματέας όμως είναι απαράδεκτο να υιοθετείτε απόψεις που καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο ότι μια είναι η λύση: Το κτίσιμο ενός νέου Περιφερειακού Νοσοκομείου στην Δ. Μακεδονία.
Εάν μετά από αυτά προκύπτει η αναγκαιότητα για Νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο, εγώ είμαι υποχρεωμένος τεκμηριωμένα πια, να υποβάλω μήνυση για διασπάθιση Δημοσίου χρήματος σ’ όποιον αποφασίσει να υλοποιήσει την πρόταση αυτή.

Με εκτίμηση
Μαυρίδης Ονούφριος
Ιατρός
Διευθυντής Ω.Ρ.Λ. Κλινικής
Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: