Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Που επενδύουν τώρα οι διεθνείς οίκοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΛΙΑΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
lmargariti@kerdos.gr

Τις επενδυτικές τους προτάσεις, την πορεία των διεθνών επενδύσεων αλλά και τα προϊόντα που αναμένεται να αποφέρουν ικανοποιητικές....... αποδόσεις παρουσίασαν οκτώ διεθνείς οίκοι που έλαβαν μέρος στο δεύτερο Investment Forum που διοργάνωσε η Citibank, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010.


INVESCO

Την προτίμησή του στα εταιρικά ομόλογα εξέφρασε ο κ. Lewis Aubrey, στέλεχος της Invesco, που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή είναι άμεση συνέπεια της αναδιοργάνωσης που παρατηρείται παγκοσμίως. Τα ομόλογα αποτελούν ένα προϊόν που μπορεί να δώσει ταμειακές ροές και αποδόσεις με χαμηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με την Invesco, οι ευκαιρίες που υπήρξαν το 2008 και το 2009 και οι καλές αποδόσεις αποτελούν παρελθόν. Οι αποδόσεις κεφαλαίου είναι πλέον μετριοπαθείς και κυμαίνονται στο 4,5%.


BLACKROCK

Υπέρμαχος των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίστηκε η BlackRock. H εκπρόσωπος του οίκου κυρία Emily Symmons επισήμανε ότι το 2010 ήταν μία χρονιά με έντονη μεταβλητότητα για τις αγορές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν μειωμένη απόδοση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις.

Ωστόσο, η αναλύτρια της BlackRock τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη ήταν εύρωστα στο τρίτο τρίμηνο του 2010 και ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να θεωρούνται πλέον ελκυστικές. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνές και αποτελούν εξαίρετη επένδυση. Μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικά στις εταιρείες εξαγωγικού χαρακτήρα, που αξιοποιούν τις ευκαιρίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά το τρέχον έτος σημειώνεται αντιστροφή στους ρυθμούς ανάπτυξης και ο «κορμός» της Ευρώπης αναδύεται από την κρίση. Σύμφωνα με την κυρία Symmons, θετικές είναι και οι αποδόσεις μερισμάτων που κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές των ομολόγων. Τέλος, η εκπρόσωπος του διεθνούς οίκου επισήμανε τα οφέλη που προκύπτουν για τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τη δραστηριοποίησή τους στις αναδυόμενες αγορές και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους κλάδους των πολυτελών αγαθών και αυτοκινήτων που γνωρίζουν σημαντική άνθηση σε αγορές όπως αυτή της Κίνας.


LEGG MASON

Από την πλευρά του ο οίκος Legg Mason, διά στόματος του κ. Richard Gillham, τάχθηκε υπέρ των αμερικανικών μετοχών, υποστηρίζοντας ότι έχει φτάσει η ώρα της αντιστροφής του αρνητικού κλίματος στην αμερικανική οικονομία. Μάλιστα, εντόπισε τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχές small caps, μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες μακροπρόθεσμα εμφανίζουν καλές αποδόσεις. Παράλληλα, προέβλεψε ότι στον συγκεκριμένο χώρο θα υπάρξουν αρκετές εξαγορές και συγχωνεύσεις.


JPMORGAN

Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε περισσότερο να διαφυλάξουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και λιγότερο να πετύχουμε σημαντικές αποδόσεις, επισήμανε μεταξύ άλλων η κυρία Olivia Mayell, στέλεχος της JPMorgan. Παράλληλα, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος που θα αποφασίσει κάποιος να τοποθετηθεί στις αγορές μετοχών. Τους τελευταίους 18 μήνες οι διαχειριστές αξιοποιούν την ασθενή ανάπτυξη των ανεπτυγμένων αγορών, ωστόσο και η JPMorgan αναφέρει ότι οι επενδυτές πρέπει να στραφούν στις αναδυόμενες αγορές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Το 8% ως απόδοση στις ανεπτυγμένες αγορές δεν είναι πλέον εφικτό.


PICTET

Ενα διαφορετικό επενδυτικό μοντέλο εφαρμόζει η ελβετική τράπεζα Pictet, η οποία προωθεί στην αγορά θεματικά αμοιβαία κεφάλαια, αξιοποιώντας τις νέες τάσεις που δημιουργούν οι ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο κ. Paolo Paschetta, στέλεχος της Pictet, τόνισε ότι η τράπεζα εντοπίζει τις εταιρείες και τους κλάδους που επωφελούνται από τις νέες τάσεις, όπως είναι η ενέργεια, η γεωργία, το νερό, η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή επικοινωνία, τα φάρμακα, η ασφάλειες κ.ά. και δραστηριοποιούνται σε χώρες όπως οι Ινδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βραζιλία και Κίνα.


FRANKLIN TEMPLETON

Στις επενδύσεις σε χρυσό και πολύτιμα μέταλλα επικεντρώθηκε στην παρουσίασή του ο κ. Steve Land της Franklin Templeton. Ο χρυσός, όπως τόνισε, προσφέρει κάλυψη απέναντι στο αδύναμο αμερικανικό δολάριο και αποτελεί ένα εργαλείο αποπληθωρισμού. Στους δύσκολους καιρούς θεωρείται καλή επένδυση, ενώ επιτρέπει στους επενδυτές να διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους λόγω του χαμηλού συσχετισμού που έχει με τις άλλες μορφές επένδυσης. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος τοποθετείται σε εταιρείες που επενδύουν σε εμπορεύματα αλλά και σε εταιρείες που κάνουν εξόρυξη χρυσού. Αντίθετα με τα άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ο χρυσός δεν εξαντλείται.


GOLDMAN SACHS

Για τον κ. Blair Reid της Goldman Sachs, ελκυστικές θεωρούνται οι τοποθετήσεις σε ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, που μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις. Στην παρούσα φάση, με βάση το εξωτερικό χρέος κάθε χώρας, προκύπτει ότι οι αναδυόμενες αγορές, π.χ. Βραζιλία, Κίνα, Χιλή, Κορέα, Ινδονησία, βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική αύξηση του χρέους τους.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βραζιλίας, που αποπληρώνει τα χρέη της και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη χώρα. Αντίθετα, ο αναλυτής της Goldman Sachs αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι Ελλάδα και Ιρλανδία, των οποίων τα χρέη κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα υψηλότερα της παραγωγής τους.


SCHRODERS

Εμφαση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έδωσε η κυρία Lydia Malaki του οίκου Schroders, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες αγορές εμφανίζουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, τάση που θα συνεχιστεί έστω και με ηπιότερους ρυθμούς στο μέλλον. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρουσίασε ανάπτυξη σχεδόν 10%.
Την εξέλιξη αυτή αποδίδει ο διεθνής οίκος σε τρεις παράγοντες. Στην αλλαγή της πολιτικής σκηνής, καθώς οι αναδυόμενες αγορές, όπως Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα έχουν συγκεντρωτικές κυβερνήσεις που προωθούν τη λήψη γρήγορων αποφάσεων και αποτελεσματικών ενεργειών επηρεάζοντας θετικά την ανάπτυξή τους, την πληθυσμιακή ανάπτυξη που έχει θετική επίδραση στην κατανάλωση και τέλος, σε οικονομικούς παράγοντες.
πηγη:http://www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: