Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οι επόμενες κινήσεις της Ν.Δ. μετά τις εκλογές –Αναγκαία η συνέχιση της αναδιάρθρωσης των μηχανισμών

Τα επόμενα βήματά της σχεδιάζει η Ρηγίλλης μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών, και των ανάμικτων συναισθημάτων που προέκυψαν με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Η απώλεια των δύο μεγάλων δήμων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης –έστω και με διαφορά μόλις 329 ψήφων στη δεύτερη περίπτωση- η απώλεια.... της περιφέρειας Πελοποννήσου –από τον ανεξάρτητο Τατούλη- αλλά και η επικράτηση του Δ. Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής, «ξεθώριασαν» το ελπιδοφόρο κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Ο εκλογικός «αιφνιδιασμός» που υπέστη η ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την έπιασε κυριολεκτικά «unguard» σε δύο δήμους που θεωρούσε πως η εκλογική μάχη ήταν απόλυτα στα μέτρα της θεωρώντας τη νίκη των συνδυασμών της σχεδόν «κλειδωμένη».

Κύκλοι του κομματικού μηχανισμού της Ρηγίλλης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θεωρούν πως η υποψηφιότητα Γκιουλέκα δεν «τράβηξε» καθώς αφενός δεν μπόρεσε να συσπειρώσει το χώρο της δεξιάς παράταξης και αφετέρου έχασε τη ψήφο του νέου πληθυσμού της πόλης η οποία διοχετεύθηκε στην υποψηφιότητα του αντιπάλου του με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες.

Ακόμη και αν ο υποψήφιος της ΝΔ καταφέρει να κερδίσει το δημαρχιακό αξίωμα μετά από την επανακαταμέτρηση που ζήτησε, οι εντυπώσεις έχουν χαθεί. Η υποψηφιότητα Κικίλια από την άλλη, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς την είχε χαρακτηρίσει ως «ρίσκο» αποδείχθηκε τελικά πως ήταν ακριβώς αυτό: Ρίσκο, αλλά χωρίς λόγο. Ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος θα μπορούσε να είχε κερδίσει άνετα την περιφέρεια Αττικής.

Παρά την αμέριστη στήριξη του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ δεν κατάφερε να οδηγήσει το αποτέλεσμα σε μια ανατροπή των δεδομένων, μια ανατροπή που θα άφηνε την κυβέρνηση εκτεθειμένη και το αντι-μνημονιακό μέτωπο με «δεξιά υπογραφή» ενισχυμένο. Στην Πελοπόννησο ένα πρώην στέλεχος της ΝΔ ο Πέτρος Τατούλης έκανε τη ζημιά συγκρατώντας τις δυνάμεις του –κέρδισε τη μάχη χάνοντας μόνο 500 ψήφους από την πρώτη Κυριακή- ενώ ο Δ. Δράκος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις δικές του χάνοντας 13.000 ψήφους από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Το γεγονός ότι όποτε και να γίνουν εθνικές εκλογές η Ν.Δ. θα κερδίσει την Πελοπόννησο με διαφορά, απλώς αυξάνει το εύρος της φράσης "ατυχής επιλογή" για τον Δ.Δράκο. Χαρακτηιστικό είναι ότι η Ν.Δ. σε επίπεδο δήμων έχει σαρώσει στην Πελοπόννησο.

Στα πλην που καταλογίζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι επιλογές συγκεκριμένων προσώπων, η αποτυχία της συσπείρωσης των δυνάμεών της –αντίθετα κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές βοήθησαν στην συσπείρωση της αριστερής ψήφου η οποία σύμπλευσε με το ΠΑΣΟΚ- και το ασαφές μήνυμα που απέστειλε στους ψηφοφόρους της: η ψήφος ήταν αυτοδιοικητική ή εθνική;

Στα συν μπορούν να αναφερθούν η εκλογή Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, η διατήρηση των δυνάμεών της στη Βόρεια Ελλάδα, η νίκη στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ενίσχυση των δυνάμεων του κόμματος σε 33 νομούς και όλα αυτά μόλις ένα χρόνο σχεδόν μετά την απώλεια των Εθνικών Εκλογών αλλά και την πρόσφατη αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να εμφανίστηκε συναινετικός κατά τις δηλώσεις του, χωρίς θριαμβολογίες που μπορεί να θύμιζαν άλλες εποχές, λέγοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει μπροστά μια «καθαρή τριετία», τα επόμενα όμως βήματα της Ρηγίλλης συντίθενται κάτω από ένα πλαίσιο: Αυτό της «ρήξης με τις επικίνδυνες κυβερνητικές πολιτικές», σύμφωνα με κομματικά στελέχη της ΝΔ. Παράλληλα όμως εκφράζεται η ανάγκη συνέχισης της αναδιάρθρωσης –μια αναδιάρθρωση που διεκόπη λόγω εκλογών- βασικών μηχανισμών του κόμματος που θα αποσαφηνίσουν το μήνυμα προς το εκλογικό σώμα, όταν κληθεί να αποφασίσει ξανά.

Αυτό μοιραία μπορεί να σημάνει κάποια περίοδο παροδικής εσωστρέφειας, αν όμως αυτή συντελεστεί γρήγορα και αποφασιστικά, δε θα φανεί ως τέτοια. Σίγουρα η ΝΔ πρέπει να ανακαλύψει το «χαμένο βηματισμό της», αλλά χωρίς ασφαλή και σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, ο βηματισμός αυτός μπορεί να καταλήξει παραπλανητικός για το φίλιο και μη εκλογικό σώμα. Δύο πράγματα όμως πρέπει από πριν να γίνουν ξεκάθαρα: Η αντι-μνημονιακή πρόταση, η οποία θα ενέχει την εναλλακτική της πολιτική, το νέο «μίγμα» αυτό της πολιτικής αλλά και η αποσαφήνιση του ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την κατάρρευση της οικονομίας.

Εάν ο Έλληνας πολίτης δεν διαπιστώσει ποιος και τι ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση, εάν δεν καταδειχθούν οι λάθος πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή, -πολιτικές που ενδεχομένως ακολούθησε και η Ρηγίλλης- και την απόφαση της ΝΔ να ενσωματώσει στο «μίγμα πολιτικής» τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, επιτρέποντας στη δική της ιδεολογική δυναμική να αναδυθεί ξανά μετά από χρόνια, τότε θα είναι δύσκολη η επαναφορά της στα πράγματα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: