Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

5 συνήθειες που απειλούν τη γονιμότητά σου

Αυτή τη στιγμή το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόσουν να βάλεις στη ζωή σου είναι ένα μωρό! Έλα όμως που κάποιες κακές σου συνήθειες μπορούν να μπλοκάρουν τη γονιμότητά σου και να σε δυσκολέψουν τον καιρό εκείνο που θα θελήσεις να γίνεις μανούλα. Πάρε τα μέτρα σου και κόψε τις..... κακές συνήθειες.Κακιά συνήθεια Νο1: Κάνεις σεξ χωρίς να πάρεις προφυλάξεις
Αν ξέρεις ότι ο σύντροφός σου δεν μεταφέρει κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο νόσημα, δεν πρέπει να ενδώσεις στο σεξ χωρίς προφυλάξεις μαζί του. Έχε υπόψη πως ακόμα κι αν εκείνος υποστηρίζει πως είναι απόλυτα υγιής, τα περισσότερα Σ.Μ.Ν δεν έχουν συμπτώματα που να μπορεί να καταλάβει ή μπορεί και να έχει νοσήσει πρόσφατα και να το πρόβλημα να γίνει εμφανές μετά από μήνες. Βακτηριακές μολύνσεις όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια μπορούν να διεισδύσουν στη μήτρα και τις σάλπιγγες και να προκαλέσουν σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Δυστυχώς, μία στις πέντε γυναίκες που προσβάλλονται από φλεγμονώδεις νόσους της πυέλου, καταλήγουν να μην μπορούν να κάνουν μωρό.

Κακιά συνήθεια Νο2: Καπνίζεις σαν φουγάρο (ή λιγότερο)

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως ένα δύο τσιγγαράκια την ημέρα με το ποτό και τον καφέ δεν κάνουν κακό στην υγεία του. Κι όμως το ένα τσιγάρο μπορεί να κάνει τη ζημιά του. Οι τοξίνες που περιέχει ο καπνός βλάπτουν τις σάλπιγγες σου, προκαλούν χρωμοσωμικες αλλαγές στα ωάριά σου και μπλοκάρουν την ικανότητα σου να παράγεις οιστρογόνα που είναι εκείνα που προετοιμάζουν τη μήτρα για να συλλάβει. Πάντως, ακόμα κι αν συλλάβεις ως καπνίστρια, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες για αποβολή.

Κακιά συνήθεια Νο3: Στρεσάρεσαι με το παραμικρό!

Βλέπεις ότι όταν αγχώνεσαι υπερβολικά, ούτε η περίοδός σου δεν λέει να στρώσει! Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο ζημιογόνο ρόλο μπορεί να παίξει στην διαδικασίας της αναπαραγωγής και γονιμότητας το άγχος. Μάλιστα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Journal Fertility and Sterility", βρέθηκε πως οι γυναίκες που αργούσαν να μείνουν έγκυες, εμφάνιζαν πιο υψηλά επίπεδα ενός ενζύμου που συνδέεται με το στρες.

Κακιά συνήθεια Νο4: Τρως θαλασσινά με τη σέσουλα

Τα περισσότερα θαλασσινά περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου που συνδέεται με την υπογονιμότητα, τις αποβολές και τις γενετικές ανωμαλίες στα βρέφη. Για να αποβάλεις όσο ψευδάργυρο έχεις φορτωθεί, ο οργανισμός σου χρειάζεται περίπου ένα χρόνο οπότε απόφυγε τα πολλά θαλασσινά όταν πλησιάζει ο καιρός που επιθυμείς να γίνεις μανούλα. Θαλασσινά με μικρή ποσότητα υδραργύρου είναι ο σολομός και οι γαρίδες!

Κακιά συνήθεια Νο5: Είσαι σε διαρκή δίαιτα

Ακούς τη λέξη λίπος και τρέχεις. Όμως το να είσαι πολύ αδύνατη, δεν θα σε βοηθήσει να μείνεις έγκυος γρηγορότερα. Όπως φαίνεται, αν ο δείκτης μάζας σώματός σου είναι μικρότερος από 18,5 (20 με 25 είναι το φυσιολογικό) είναι πιθανό να σταματήσει η μηνιαία ωορρηξία σου και να μην διαθέτεις αρκετό λίπος για να βοηθήσεις μια πιθανή εγκυμοσύνη. Από την άλλη βέβαια, αν φτάσεις τα επίπεδα παχυσαρκίας (ΔΜΣ πάνω από 30), αυτό σημαίνει πως τα κύτταρα λίπους στο σώμα σου θα αυξηθούν και η ωορρηξία σου δεν θα γίνεται πλέον κανονικά.


Κατερίνα Π.
πηγη:www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: