Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σωσίβιο 16,8 εκ. ευρώ για τις …μέλισσες

Σε μια ύστατη προσπάθεια για την διάσωση της μελισσοκομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει στην έκδοση απόφασης με την οποία ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης του τριετούς Προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των.... προϊόντων της μελισσοκομίας για την τριετία 2011 – 2013 με περίπου 5,6 εκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για τη νέα χρονιά. Συνολικά το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 16,8 εκατομμύρια ευρώ.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρόκειται να δοθεί και τυπικά η έγκριση για τη συνολική δαπάνη υλοποίησης του τριετούς προγράμματος (2011 – 2013) καθώς και η έγκριση διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του προγράμματος για το 2011.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σε δήλωσή του, τονίζει:

«Το μέλι αποτελεί για την ελληνική γεωργία ένα από τα προϊόντα αιχμής που αφορούν την ταυτότητα και την ποιότητα της αγροτικής μας παραγωγής. Πρόθεσή μας είναι πέρα από τα προγράμματα ενίσχυσης της μελισσοκομίας να υπάρξει συστηματική προσπάθεια για τυποποίηση και εξαγωγή. Ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου το μέλι είναι ζωτικό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας που παράγεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Συνθήκες που επιβάλλουν την εφαρμογή ειδικού προγράμματος»

Οι μελισσοκόμοι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στις δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας (ενίσχυση για τις μετακινήσεις των μελισσιών)» μπορούν να ενημερωθούν σχετικά και να υποβάλλουν ενιαία αίτηση και για τις δυο δράσεις στα κατά τόπους Κέντρα Μελισσοκομίας.

Χρηματοδότηση

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους κατά 50% προερχόμενους από την Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Τα ποσά που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ανά υλοποιούμενη Δράση για το 2010 (1/9/2009 – 31/8/2010) είναι:

Με τα παραπάνω Προγράμματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στοχεύει στην ενεργό στήριξη της μελισσοκομίας, την επέκταση των δραστηριοτήτων των μελισσοκόμων, την αύξηση της παραγωγής μελιού και την βελτίωση της ποιότητάς του.
πηγη:www.creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: