Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Το…«φάντασμα» των σεναρίων επιστροφής του Καραμανλή σκιάζουν τη Ρηγίλλης


Α. ΡΑΒΑΝΟΣ
(από ΤΟ ΒΗΜΑ online)

Εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ προκαλούν οι συνεχείς δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών που τις τελευταίες ημέρες μιλάνε για το μελλοντικό ρόλο του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, λίγα εικοσιτετραώρα μετά την επιστολή που έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι. Τα σενάρια περί επιστροφής του στην ηγεσία της ΝΔ που συντηρούν «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη, είτε παρασκηνιακά είτε δημόσια σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση και των συνομιλητών του κ. Καραμανλή, καθώς μια τέτοια συζήτηση εξοργίζει τη Ρηγίλλης.

«Ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία της παράταξης που υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή» τόνιζαν αργά το βράδυ βουλευτές που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή και αφού έλεγαν ότι αυτή τη συζήτηση υποδαυλίζει κυρίως ο ΛΑΟΣ και έχουν «τσιμπήσει» και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ και τοποθετούνται για τους δικούς τους λόγους συμπλήρωναν με έμφαση: «Δεν διανοήθηκε ποτέ να πράξει οτιδήποτε θα έβλαπτε την ενότητα της και τη νικηφόρα της πορεία, υπό την νέα της ηγεσία».

Σαφές μήνυμα ότι η ΝΔ αυτή την περίοδο κοιτάζει μπροστά έστειλε νωρίτερα από την Καστοριά, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς που αναφέρθηκε εμμέσως στα σενάρια αυτά. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ έχει αλλάξει, αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθον της, έχει κάνει αυτοκριτική, έχει απορρίψει σοβαρά λάθη και βαρίδια, και τώρα κοιτάζει μπροστά.

«Κρατώντας αυτά που οφείλουμε να κρατήσουμε, τις καλύτερες παραδόσεις μας και τις ιδέες μας που δικαιώνονται παντού στον κόσμο, αλλά και απορρίπτοντας αυτά που οφείλαμε να απορρίψουμε, τα σοβαρά λάθη, τις παραλείψεις και τα "βαρίδια" του παρελθόντος, κοιτάμε μπροστά και χαράζουμε νέους δρόμους, για την Παράταξη και για την πατρίδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η συζήτηση περί επανεργοποίησης του κ. Καραμανλή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής με στόχο την επανένωση της κεντροδεξιάς, έχει αρχίσει και ενοχλεί τη Ρηγίλλης και στελέχη της ηγετικής ομάδας της ΝΔ εκτιμούν ότι τα σενάρια αυτά αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης του κόμματος.

«Ο Σαμαράς έχει εκλεγεί πριν 10 μήνες στην ηγεσία της ΝΔ. Δίνει τη μάχη να σηκώσει ξανά κεφάλι η παράταξη και για την εκλογή του ψήφισαν περίπου 800.000 ψηφοφόροι της ΝΔ. Επιτέλους ας ασχοληθούμε με το Σαμαρά και το μέλλον και ας κλείσουμε την πόρτα στο παρελθόν» λένε «προεδρικοί» βουλευτές ιδιαίτερα ενοχλημένοι, ενώ τις επόμενες ώρες θα γίνουν και σχετικές δηλώσεις.

Τα σενάρια συντήρησε τις τελευταίες ώρες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία κ. Π. Ψωμιάδης που αναφέρθηκε στον τέως Πρωθυπουργό, λέγοντας: «Το κεφάλαιο Καραμανλή δεν έκλεισε. Επιμένω, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Το κεφάλαιο Καραμανλή δεν έκλεισε. Όπως θέλει ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει».

Παράλληλα, ο κ. Ψωμιάδης παραδέχτηκε πολυδιάσπαση της Κεντροδεξιάς και δήλωσε ανήσυχος για το φαινόμενο αυτό. «Διασπασμένη η ΝΔ δεν θα πάει πουθενά. Κάποιοι ζουν με αυταπάτες, ζουν στον χώρο του Χάρι Πότερ» ανέφερε.

Την ίδια χρονική στιγμή είχε εμφανιστεί και ο διαγραφείς από τη ΝΔ κ. Γ. Βουλγαράκης -ήταν ο πρώτος στα μέσα καλοκαιριού που μίλησε για επιστροφή του κ. Καραμανλή- που επέκρινε τον κ. Σαμαρά κάνοντας λόγο για «βαρίδια» που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. «Ο βασικός κορμός της κεντροδεξιάς, που είναι η ΝΔ, δεν έχει στρατηγική, προχωράει χωρίς πυξίδα, άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος» είπε.

Στα σενάρια περί ενδεχόμενης επιστροφής του κ. Καραμανλή παρενέβη απόψε και ο κ. Καρατζαφέρης που προέβλεψε ότι αυτό θα γίνει αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά το πόσο μια τέτοια κίνηση θα κάνει καλό στην κεντροδεξιά.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να περπατήσει και θα αναγκαστεί να φέρει τον Καραμανλή» σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης αν και τόνισε πως ο πρώην Πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να ενώσει την κεντροδεξιά αλλά την έχασε. Ο κ. Καρατζαφέρης ακολούθησε την άποψη του βουλευτή του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος προ ημερών είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είπε πως θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ο κ. Καραμανλής για να επανενώσει μια τριχοτομημένη παράταξη που δεν θα μπορεί να γίνει κυβέρνηση από τις συνεχείς ήττες.

Οι απόψεις για την επιστροφή του κ. Καραμανλή διίστανται στην Κ.Ο. της ΝΔ, αφού πολλοί βουλευτές εκτιμούν ότι ο τέως Πρωθυπουργός δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Ενδεκτικά ο «καραμανλικός» βουλευτής κ. Γ. Βλάχος άφησε προχθές ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να επιστρέψει σε ηγετικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους άλλους βουλευτές, όπως ο κ. Μ. Τζίμας που επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τάση στην Κ.Ο. για την επιστροφή του κ. Καραμανλή, τοποθετώντας τον στην ιστορία. «Η ΝΔ έχει αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και πορευόμαστε κάτω από την ηγεσία του. Ο κ. Καραμανλής έχει γράψει την ιστορία του, πρόσφερε πολλά και απο κει και πέρα είναι ζήτημα του ελληνικού λαού» ανέφερε ο κ. Τζίμας.

πηγη:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: