Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

«Θα αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα»


Έτοιμο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα βγει εκ νέου στις αγορές δηλώνει το Πεκίνο δια του πρωθυπουργού της χώρας Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος σημείωσε ότι η Κίνα κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα....

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τζιαμπάο ανέφερε επίσης ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε πως έχει ήδη προτρέψει κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τόνισε ακόμη πως θα αυξηθούν οι επενδύσεις στο ΣΕΜΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Τζιαμπάο επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοοικονομική κρίσης, που όπως σημείωσε, έπληξε πολλές χώρες.

Ανακοίνωσε δε, ότι η Κίνα θα δημιουργήσει ένα ταμείο ανάπτυξης για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες επενδύοντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνοντας ότι η χώρα του θα αυξήσει τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων.

«Η συνέχιση αγοράς ελληνικών ομόλογων απο την Κίνα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου.

Eπίσκεψη στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά

Ο κ. Παπανδρέου και Τζιμπάο επισκέφθηκαν το απόγευμα τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της Κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της Cosco σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ναυσιπλοΐα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ο κ. Τζιαμπάο, είπε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για το προσωπικό και για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου.

Ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Γουει Τζιαν Φού, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρίας για το λιμάνι του Πειραιά και τόνισε ότι έως το 2015 ο σταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 3,7 εκατομμύρια κιβώτια.

Την Κυριακή ο κινέζος πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή, και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Μνημόνιο Ενίσχυσης Επενδύσεων Ελλάδας - Κίνας
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα επισφραγίστηκε με έντεκα συμφωνίες σε κρίσιμους τομείς.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπεγράφη μνημόνιο ενίσχυσης επενδύσεων μεταξύ του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσεν Ντεν Νίνγκ.

Το μνημόνιο εντάσσεται στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία και στοχεύει στο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να «φέρει» νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές αντίστοιχες στην Κίνα, εντοπίζοντας νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν τη διμερή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επενδυτική νομοθεσία, πολιτική και επενδυτικές ευκαιρίες προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά επενδυτές από τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουν ελληνικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με κινεζικές επιχειρήσεις στην Κίνα και κινεζικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Για την επίτευξη των στόχων θα συνεργάζονται εθνικοί και τοπικοί φορείς, ενώ θα διοργανώνονται σεμινάρια, επισκέψεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, επενδυτικές και εμπορικές συναντήσεις και εκθέσεις, θα ενθαρρυνθεί η χρήση του διαδικτύου και άλλων καταλλήλων μέσων επικοινωνίας. Κατά την πενταετή διάρκεια του μνημονίου, οι δύο πλευρές θα συναντώνται τακτικά για να αποτιμούν και να προωθούν δράσεις ενθάρρυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας στις δύο χώρες.

Θετικά αντιμετωπίζει ο ΛΑΟΣ την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, υπό τον Ουέν Τζιαμπάο.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε:

«Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τον… "Κινέζο". Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές».
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: