Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η Βρετανία στέλνει τις δημόσιες δαπάνες στο απόσπασμα


Της ΜΑΤΙΝΑΣ ΣΤΕΒΗ(από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ριζική αλλαγή τού ρόλου του κράτους, και όχι απλές περικοπές, ανακοίνωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν.

Μέχρι το 2014-15 οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά 83 δισεκατομμύρια λίρες, με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος που αγγίζει το 12% του ΑΕΠ. Το κόστος αυτής της δραστικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, υπό την ηγεσία του συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εκτιμάται ότι θα είναι 490.000 θέσεις εργασίας.

Η κοινωνική πρόνοια

Η δαπάνη για την κοινωνική πρόνοια θα μειωθεί συνολικά κατά 18 δισ. λίρες, ενώ ο τομέας της υγείας προς το παρόν θα προστατευτεί από περικοπές, παρ' ότι, βέβαια, σε πραγματικούς όρους το κόστος της υγείας αυξάνεται σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 65 στα 66 χρόνια έως το 2020.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα δει τους πόρους της να μειώνονται κατά 20%, ενώ τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατά 24%. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα μειωθεί κατά 10% και για την εσωτερική αστυνόμευση κατά 16%, ενώ στο υπουργείο Αμυνας οι περικοπές αγγίζουν το 8%.

Επιδόματα τέκνων

Μέσα στη μεγάλη λίστα του κ. Οσμπορν, σημεία της οποίας αναφέρονται παραπάνω, βρίσκονται μειώσεις στα επιδόματα τέκνου για 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς και η κατάργηση προγραμμάτων, όπως το «Δουλειές για το Μέλλον», το οποίο θεωρούνταν από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Πρόκειται για τη σκληρότερη μείωση δαπανών που έχει βιώσει η χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως πρέπει κανείς να κοιτάξει πέρα από τους αριθμούς για να κατανοήσει το «όραμα» της κυβέρνησης Κάμερον-Κλεγκ για τη Βρετανία. Η δραστική οπισθοχώρηση του κράτους από την παροχή υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του σχεδίου που ανακοινώθηκε.

Μεγάλες επιχειρήσεις: «ναι»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η ένωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αντίθετα, οι οργανώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαμαρτύρονται ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα, όπως άλλωστε και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
πηγη:enet.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κίνηση Πολιτών Αστακού: "H τοπική κοινωνία έδειξε αντιστασιακά αντανακλαστικά "


Η «πράσινη» επένδυση ήταν μαύρη από όλες τις απόψεις. Οι θέσεις εργασίας ανύπαρκτες , το τοπικό όφελος το ψάχνουμε ακόμα.Μια αρπαχτή των «κολλητών» βαφτίστηκε εθνικό όφελος και η μετατροπή του Αστακού σε Σεβέζο ονομάστηκε ανάπτυξη.Η τοπική κοινωνία έδειξε αντιστασιακά αντανακλαστικά για άλλη μια φορά και τώρα εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν είναι οι πολιτικοί παράγοντες που μέχρι τώρα ή σιωπούσαν (στην καλύτερη περίπτωση) ή έταζαν θέσεις εργασίας (στη χειρότερη περίπτωση).
Η Κίνηση Πολιτών Αστακού (μαζί με την Κίνηση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας) πρώτη και εξαρχής κατήγγειλε και αποδόμησε όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία.Φανέρωσε όλη την αλήθεια και έκτισε το ευρύτερο μέτωπο αποτροπής της επένδυσης.
Πανηγυρίζουμε τη νίκη μας αλλά στεκόμαστε προβληματισμένοι μπροστά στην ανοιχτή πληγή του Πλατυγιαλιού.Ο αγώνας θα δικαιωθεί όταν αρθεί η τελευταία τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑΒΙΠΕ, όταν το λιμάνι λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο
Ευχαριστούμε εκείνους τους λίγους (επιστήμονες, δημοσιογράφους, πολιτικούς) που βοήθησαν να πάρει έκταση το θέμα.