Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Διχασμένη η ΕΕ για την αναθεώρηση της "Λισαβονας"

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή -κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμάται ότι θα πιέσει για αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας- η Ευρωπαία Επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι οι πολιτικοί σε Παρίσι και Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστές.

"Ανεύθυνη" χαρακτήρισε η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ τη γαλλογερμανική πρόταση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά την οποία εκτιμάται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα πιέσει για αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας με στόχο να ενισχυθούν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Βιβιάν Ρέντινγκ δήλωσε στη εφημερίδα Die Welt ότι οι πολιτικοί σε Παρίσι και Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστές. "Το να τρέφει κανείς αυταπάτες για νέες συνθήκες, φαίνεται εντελώς ανεύθυνο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για να είναι εφικτό να αναστέλλεται το δικαίωμα ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τις αρχές της Νομισματικής Ένωσης.

Η ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι γερμανία και γαλλία «Δεν έχουν καταλάβει και οι δύο ότι μας πήρε δέκα χρόνια να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και ότι η συνθήκη περιέχει αρκετά στοιχεία για να διασφαλίζονται μέτρα διάσωσης;».

Στο μεταξύ ο γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την κριτική της Ευρωπαίας Επιτρόπου. "Δε μπορώ να αφήσω αναπάντητα ορισμένα ακατάλληλα σχόλια, τα οποία δημοσιεύονται στο Die Welt, από μία Ευρωπαία Επίτροπο που είναι πλέον γνωστή στη Γαλλία, και φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την τιμωρία της εναντίον της χώρας μας, που επεκτείνεται τώρα και στη Γερμανία", σημείωσε ο κ. Λελούς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν από την Επίτροπο για να διασύρουν τις γαλλο-γερμανικές προτάσεις είναι "ειλικρινά απαράδεκτοι", πρόσθεσε ο Γάλλος υφυπουργός. Το σχέδιο αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν είναι "μια συμφωνία που επιβλήθηκε από τους μεγάλους στους μικρούς, αλλά απαραίτητη πειθαρχία", πρόσθεσε ο κ. Λελούς.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: