Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

18 Οκτωβρίου αρχίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ


Στις 18 Οκτωβρίου αρχίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και έως το 2011 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας.

Παρουσιάζοντας το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων.

Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αναπτυχθεί στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ μέσα στο 2011 και αναμένεται να αποφέρει οικονομία της τάξεως του ενός δισ. ευρώ ενώ η μείωση των τιμών στα φάρμακα αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες των ταμείων στο φάρμακο κατά δύο δισ. ευρώ.

Με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου εντείνονται οι έλεγχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ σχετικά με το μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης αλλά και τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.

Ειδικά στο ΙΚΑ διενεργείται διοικητικός έλεγχος για γιατρούς που εμφανίζονται να συνταγογραφούν αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα, περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία προς μία ώστε να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι το υπουργείο είναι πολύ κοντά στο στόχο για κάλυψη του ελλείμματος περίπου τριών δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε από το 2011 το σύστημα να γίνει πλεονασματικό.

Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το πόρισμα για τη συνταγογράφηση στο ΙΚΑ. Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθούν οι ατασθαλίες που έχουν εντοπιστεί, θα υπάρξουν αυστηρές ποινές, από στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης έως και διαθεσιμότητα.

Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για βήμα εκσυγχρονισμού, «το οποίο πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα του συστήματος με το λογισμικό των φαρμακείων και το απόρρητο της συνταγής».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: