Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πέθανε ο σκηνοθέτης του “Μπόνι και Κλάιντ” Άρθουρ Πεν



Ο θεατρικός, τηλεοπτικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Άρθουρ Πεν πέθανε την Τρίτη στην οικία του, από συγκοπή καρδιάς, μια μέρα αφού συμπλήρωσε το 88ο έτος της ζωής του.....

Ο επαναστατικός τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης απέδωσε το σεξ και τη βία στην ταινία του 1967, “Μπόνι και Κλάιντ” θεωρείται ότι μεταμόρφωσε την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Το 1957, ο Πεν σκηνοθέτησε την τηλεοπτική μεταφορά του θεατρικού έργου του William Gibson, “The Miracle Worker”, για τη σειρά του CBS, “Playhouse 90”, γεγονός που χάρισε στον ίδιο, το σεναριογράφο και την πρωταγωνίστρια Teresa Wright, υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy. Το 1959 παρουσίασε το έργο στο Broadway και κέρδισε ο ίδιος, ο σεναριογράφος και η ηθοποιός Anne Bancroft βραβεία Tony. Το 1962 σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου, το οποίο κέρδισε δύο Όσκαρ, πρώτου και δεύτερου καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Το έργο του "Μπόνι και Κλάιντ", που συνδύασε το χιούμορ με την ψυχρή αναπαράσταση της βίας είναι ένα από τα πιο γνωστά του έργα, παρόλο που ο ίδιος δεν ήθελε αρχικά να το προχωρήσει. Ο Γουόρεν Μπίτι, που στη συνέχεια έγινε πρωταγωνιστής και παραγωγός της ταινίας το έπεισε να αναλάβει τη σκηνοθεσία της ταινία, γραμμένη από τους Ρόμπερτ Μπέντονκαι Ντέιβιντ Νιούμαν και εμπνευσμένης από το Νέο Κύμα στη Γαλλία.

Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 1967 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, προκάλεσε ιδιαίτερα με την τελευταία σκηνή δολοφονίας των δύο ληστών. Η σκηνή χρειάστηκε τέσσερις μέρες για να γυριστεί και κρατάει περισσότερο από ένα λεπτό.

"Ο Αρθουρ Πεν έφερε την ευαισθησία του ευρωπαϊκού σινεμά στην 7η Τέχνη των ΗΠΑ", εκτιμά σε άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο σκηνοθέτης Πολ Σρέιντερ.

"Άνοιξε το δρόμο στη γενιά των σκηνοθετών" όπως στον Μάρτιν Σκορτσέζε και τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, προσθέτει ο σκηνοθέτης Πολ Σρέιντερ που έχει σκηνοθετήσει την επίσης διάσημη ταινία "Ο ταξιτζής".

Αδελφός του πολύ καλού φωτογράφου Ιρβινγκ Πεν και ηθοποιός του θεάτρου στα νιάτα του, ο Αρθουρ Πεν έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία πρώτα στην τηλεόραση ενώ πέρασε στη μεγάλη οθόνη το 1958 σκηνοθετώντας τον Πολ Νιούμαν στην ταινία "Ο αριστερόχειρας" που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο: "Ο δραπέτης των επτά πολιτειών".
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: