Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας


Μεγάλη ευρωδιαδήλωση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν σήμερα τα συνδικάτα, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκή Ημέρας Κοινής Δράσης Εργαζομένων και της Πανευρωπαϊκής Διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.......

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων που ενορχηστρώνει την ευρωπαϊκή ημέρα δράσης υπολογίζει ότι θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες 100.000 διαδηλωτές που έχουν φτάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν «όχι στη λιτότητα». Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση του είδους από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν είχαν κινητοποιηθεί 80.000 άνθρωποι στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσουν «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη».

Παράλληλα, γενική απεργία έχει προγραμματιστεί στην Ισπανία για σήμερα, που νεκρώνει τα πάντα στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα. Η χώρα αυτή βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση, όπως και η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας.

Στην γειτονική Πορτογαλία διοργανώνονται διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο, ενώ διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λετονία και η Σερβία. Τέλος, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Γαλλία αλλά το Σάββατο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: