Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ρουμπίνι: «Δεν αποκλείω νέα ύφεση στις ΗΠΑ»



«Αναιμική» ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας προβλέπει επίσης ο γνωστός καθηγητής.

Μεγάλη πιθανότητα για νέα οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ βλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, με την Ιαπωνία να παρουσιάζει «αναιμικές» προοπτικές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης......

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, ενδέχεται να αντιμετωπίσει «θύελλες» εάν η ανάπτυξη είναι ασθενής στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τα στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ενδέχεται να αναθεωρηθούν καθοδικά μετά από τα «απαίσια» νούμερα του κλάδου των ακινήτων τον Ιούνιο, ανέφερε ο Ρουμπίνι.

Τα μέτρα λιτότητας για την περικοπή των χρεών στις ανεπτυγμένες οικονομίες πλήττουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, με τα νοικοκυριά σε ορισμένες μεγάλες οικονομία να συνεχίζουν να συγκρατούν τις δαπάνες.

Παράλληλα, οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να χρειαστεί να συνηθίσουν στην ιδέα του να βασίζονται στην εγχώρια ζήτηση για να αναπτυχθούν, σε μια περίοδο υποτονικής επέκτασης των ανεπτυγμένων χωρών, τόνισε ο καθηγητής.

«Είναι γνωστό ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι χειρότερο από το πρώτο εξαιτίας της απόσυρσης ορισμένων μέτρων στήριξης και της επίπτωσης που αυτό θα έχει στην ανάπτυξη», είπε ο Ρουμπίνι.

«Το κύριο σενάριο είναι μια αναιμική ανάπτυξη, αλλά δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρξει νέα ύφεση στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσίασε ετήσια ανάπτυξη 1,6%, όπως ανακοινώθηκε επισήμως τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο Ρουμπίνι πιστεύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 1% θα δίνει την αίσθηση της ύφεσης στις ΗΠΑ.

πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: