Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

"Σαρώνει" τις ευρωπαϊκές ναυπηγικές μονάδες η Abu Dhabi Mar - "Ο.Κ." από Ε.Ε. και για Blohm & Voss!


Σε μία παράλληλη εξέλιξη με την οριστική συμφωνία για τα ΕΝΑΕ η ΕΕ ενέκρινε την Τρίτη την εξαγορά μεγάλων τμημάτων της ναυπηγικής εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) από το Αbu Dhabi Mar. Βασικά αυτό αφορά την Blohm und Voss. Ο πρίγκιπας από τα Εμριράτο γίνεται με αυτόν τον τρόπο ο μεγαλύτερος ναυπηγός πλοίων στη Βόρεια Ευρώπη, ο μεγαλύτερος της Ανατολικής Μεσογείου και ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Ήδη στα μέσα του περασμένου έτους, είχε αγοράσει το ρωσικού ναυπηγείο στο Νόμπισκρουγκ, ενώ ήδη κατέχει τα ναυπηγεία της CMN στην Γαλλία.

Σε περίπτωση που συμφωνηθεί και ο Ενιαίος Ναυπηγικός Φορέας με την Ελευσίνα (όπου είναι βέβαιο ότι η Abu Dhabi Mar θα παίζει ηγετικό ρόλο), τότε θα δημιουργηθεί ένα από τα πέντε μεγα΄λύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου.

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος της Thyssen απώλεσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατά την διάρκεια της κρίσεως του 2009, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τον τομέα των μεταφορικών πλοίων και να βρει στο πρόσωπο της Abu Dhabi Mar την σωτηρία.

Ο αραβικός όμιλος αναλαμβάνει τον εμπορικό τομέα της ναυπήγησης των μεταγωγικών πλοίων, παράλληλα με τον τομέα της κατασκευής μεγάλων γιοτ. Το ρωσικό Νόμπισκρουγκ και τα ναυπηγεία στη Γαλλία και στις χώρες του Κόλπου δραστηροποιούνται ήδη στον τομέα.

Σε μια δεύτερη φάση, οι Άραβες συμμετέχουν στις δραστηριότητες των πολεμικών πλοίων. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη κοινή εταιρεία, οι εταιρείες θα κατέχουν η καθεμία το 50% του συνολικού μεριδίου. Η Thyssen-Krupp ελπίζει ότι με την συνεργασία με το Αμπού Ντάμπι Μαρ θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε πελάτες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε χώρες από τον ισλαμικό κόσμο, με τις οποίες το Εμιράτο διατηρήσει καλές επαφές.

Οι δραστηριότητες με τις χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν στην Thyssen-Krupp.

Η αγορά των ΕΝΑΕ από την ADM θα είναι ένα άλλο κομμάτι στην αλυσίδα ναυπηγείων που έχει, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά ναυπηγήσεων. Ο επόμενος στόχος είναι σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία να συμμετάσχει στην κατασκευή των υποβρυχίων της HDW. Η Thyssen-Krupp δεν αποκλείει την μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και δεν την έχει δεχθεί ακόμα και αυτό είναι ένα ερώτημα για την πρόσφατη συμφωνία.

Γνώστες της ναυπηγικής αγοράς εικάζουν ότι η Αbu Dhabi Mar θα ακολουθήσει διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, πιο αποκεντρωμένο σε σχέση με τους Γερμανού και τα ναυπηγεία θα δραστηροποιούνται σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα. Η στενή συνεργασία έχει προγραμματιστεί στη διανομή των επιμέρους επιχειρησιακών τμημάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: