Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αντλεί κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ η Εθνική



Συνδυασμένη αύξηση κεφαλαίου, έκδοση ομολογιών
και πώληση του 20% της Finansbank

Στην άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ προχωρεί η Εθνική Τράπεζα, συνδυάζοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (631 εκατ. ευρώ), έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (1,18 δισ.) και την πώληση του 20% της Finansbank (αντί 1 δισ.). Με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση η διοίκηση της Εθνικής επιδιώκει να ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση σε μια δύσκολη συγκυρία, πολλαπλασιάζοντας τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου. Επιπλέον, η έκδοση των μετοχών και των ομολογιών είναι εξασφαλισμένη από τους αναδόχους, και -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Βασίλειο Ράπανο- «αποτελεί απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την Εθνική και την Ελλάδα». Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Απόστολος Ταμβακάκης δήλωσε τα ακόλουθα: «Το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του ομίλου».

Η εντυπωσιακή κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής αιφνιδίασε την αγορά και -δεδομένων των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο- πολλοί την ερμηνεύουν ως προπαρασκευαστική κίνηση ενόψει των επερχόμενων κινήσεων εξαγορών - συγχωνεύσεων. Στην ανακοίνωση της Εθνικής υπογραμμίζεται ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης εστιάζει στην επίτευξη τριών στόχων:

- Την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο, σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών συνθηκών, την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος, να εδραιώσει την εμπιστοσύνη της διατραπεζικής αγοράς και των καταθετών προς την τράπεζα και να καλύψει υφιστάμενες και αναμενόμενες απαιτήσεις που απορρέουν από το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών.

- Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας του ομίλου ως ηγετικής περιφερειακής δύναμης με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας του ομίλου στην Τουρκία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την αξιοποίηση μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

- Τη στήριξη της Finansbank, μέσω της προσφοράς μετοχών της, στοχεύοντας στη δυναμική ανάπτυξή της και την περαιτέρω εξάπλωση του δικτύου καταστημάτων της στην έντονα αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της γειτονικής χώρας, καθώς επίσης στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αυτόνομη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Σημειώνεται ότι μετά την άντληση των 2,8 δισ. ευρώ, ο βασικός δείκτης κυρίων κεφαλαίων (Core Tier 1) θα φτάσει το 13,4% και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 14,6%. Η αποπληρωμή των 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (προνομιούχες μετοχές) θα επηρεάσει κατά 50 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ο οποίος θα διαμορφωθεί στο 14,1%.

Τα τρία σκέλη της κεφαλαιακής ενίσχυσης

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης περιλαμβάνει τρία σκέλη. Την αύξηση κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με τη διάθεση στους παλαιούς μετόχους 1 νέας για κάθε 5 παλαιές μετοχές με τιμή διάθεσης τα 5,2 ευρώ. Την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές (τιμή μετατροπής 5,2 ευρώ). Σημειώνεται ότι η έκδοση και η αύξηση κεφαλαίου (συνολικού ύψους 1,8 δισ.) θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, θα είναι πλήρως εγγυημένες από τους αναδόχους (Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, Morgan Stanley και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Το τρίτο σκέλος είναι η δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού της Finansbanκ (μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας). Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. Το τρίτο σκέλος είναι η δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού της Finansbanκ.
πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: