Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ποινικές διώξεις για πωλήσεις οικοπέδων της Εκκλησίας



Σε ιδιώτη, πριν από ένα χρόνο


Με την απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών κατά παντός υπευθύνου «σφραγίστηκε» η πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και συγκεκριμένα οικοπέδων στην περιοχή της Βουλιαγμένης πριν από περίπου ένα χρόνο σε ιδιώτη.

Η προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες πώλησης των οικοπέδων κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα και συγκεκριμένα για: απιστία σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, άμεση συνέργεια στην απιστία, ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα, ψευδή βεβαίωση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προσωποποιηθούν στην ανάκριση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τον Ιούνιο του 2009, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών πούλησε 4 στρέμματα έναντι 14 εκατ. ευρώ σε έναν οδοκαθαριστή, χωρίς να προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό. Κύριο επιχείρημα για την απευθείας πώληση απετέλεσε ότι ο ιδιώτης είχε καταπατήσει την έκταση, από την οποία ωστόσο με δικαστικές αποφάσεις είχε εκδιωχθεί.

Εν συνεχεία η έκταση πωλήθηκε εκ νέου έναντι 15,5 εκατ. από τον ιδιώτη σε τρεις offshore εταιρείες. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι offshore εταιρείες κατέβαλαν το τίμημα με τις ίδιες επιταγές που είχε χρησιμοποιήσει ο ιδιώτης για να αγοράσει το ακίνητο από την Εκκλησία.

Σημειώνεται πως όταν οι πρώτες πληροφορίες για την αγοραπωλησία και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε μια κίνηση έκφρασης εμπιστοσύνης, είχαν δώσει εύσημα στις Εκκλησιαστικές Οικονομικές Υπηρεσίες για τους χειρισμούς τους.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: