Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Τοξικό πέπλο σκέπασε τη Μόσχα



Αποπνικτική ατμόσφαιρα


Σκεπασμένη από αιθαλομίχλη είναι η ρωσική πρωτεύουσα εξαιτίας των πυρκαγιών που κατακαίνε εδώ και μία εβδομάδα χιλιάδες στρέμματα δάσους. Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες επιμένουν εδώ και μια εβδομάδα στους 37 και 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση θερμοκρασία για την εποχή αυτή δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους 23 βαθμούς.

Κάτοικοι και επισκέπτες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα πλέον ιστορικά μνημεία της πόλης, όπως ο πύργος του ρολογιού στο Κρεμλίνο, δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Επιπλέον οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να οδηγούν με αναμμένα τα νυκτερινά φώτα πορείας.

Ο καπνός διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν το μεσημέρι του Σαββάτου - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις- κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, που καταγράφει επί 24ώρου πλέον βάσεως την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας της ρωσικής πρωτεύουσας, «είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις ούτε καν για τις επόμενες ώρες, προς το παρόν η συγκέντρωση τοξικών αερίων και επιβλαβών συστατικών βαίνει ανοδικώς».

Οι περισσότεροι κάτοικοι ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία τους το τοξικό αυτό πέπλο. Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους και εάν χρειαστεί να βγουν έξω, θα πρέπει να φορέσουν μάσκα.

Πύρινος εφιάλτης

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης γίνεται πλέον 24ωρη σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η ταλαιπωρημένη από τον καπνό ρωσική πρωτεύουσα και να γίνει αισθητή έστω και κάποια μικρή βελτίωση.

Ο Δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ενταχθεί ήδη τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζακστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια πρόσφεραν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

Το τελευταίο 24ωρο - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις- η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το πρωί συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.

Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ (περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: