Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

"Ηπια" κριτική από Ν.Δ. και ΚΚΕ για την κυβερνητική αδράνεια έναντι της Άγκυρας



Σε κριτική, μάλλον ήπια, για την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης έναντι των τετελεσμένων γεγονότων που δημιουργεί η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος της Ελλάδας, προχώρησαν Ν.Δ. και ΚΚΕ. Περισσότερο "άνευρη" η κριτική που ασκήθηκε από τη Ν.Δ.: «Η πολιτική των δημοσίων σχέσεων με την Τουρκία, του κ. Παπανδρέου, παράγει μεν φωτογραφικά στιγμιότυπα και εικόνες για τηλεοπτική κατανάλωση, αλλά δεν αποδίδει θετικά αποτελέσματα για το συμφέρον της Ελλάδας», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.

«Αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει:

«Αν, πραγματικά, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί ουσιαστικές σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει αμέσως προκλητικές και απαράδεκτες δραστηριότητες, όπως αυτές που πραγματοποιούνται στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, από το «Πίρι Ρέις», τα τελευταία 24ωρα».

«Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία η κυβέρνηση δέχεται το γνωστό πλοίο επιστημονικού ιδρύματος της γειτονικής μας χώρας, της Τουρκίας, το Πίρι Ρέις, να μπαίνει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να κάνει έρευνες. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ο Ερντογάν, ήταν στην Ελλάδα, γίνονταν σαφείς και ανοιχτές παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την πλευρά της γειτονικής χώρας με έναν προκλητικό τρόπο, που συνήθως δεν γίνονται όταν γίνονται και ανταλλαγές επισκέψεων», σχολίασε από την Κομοτηνή η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς», τόνισε, «δεν ρίχνουμε τις ευθύνες μονόπλευρα στην ηγεσία και στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας. Οι ευθύνες είναι και από τις δύο πλευρές. Και κυρίως εδώ ευθύνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική του διαίρει και βασίλευε στην περιοχή. Η πολιτική διαπάλης για τους αγωγούς πετρελαίου, τους αγωγούς φυσικού αερίου, η πολιτική που λέει να μοιράσουμε και να ξαναμοιράσουμε τις αγορές».

«Ορισμένοι στην Ελλάδα», συνέχισε η κ. Παπαρήγα», ιδιαίτερα εθνικιστικές δυνάμεις, όταν θέλουν να μιλήσουν εναντίον της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από πλευράς Τουρκίας, το παραπέμπουν στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχει σχέση με αυτό. Τώρα τα πράγματα είναι αρκετά επικίνδυνα. Είναι η σύγχρονη πολιτική του ανταγωνισμού περιφερειακών και παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή για τη διανομή των αγορών και αυτές οι δυνάμεις από κοινού συνεργάζονται για να θάψουν και να χτυπήσουν τα λαϊκά κινήματα και το ίδιο κάνει η αστική τάξη της χώρα μας και η αστική τάξη της Τουρκίας και την ίδια στιγμή είναι αντίπαλοι μεταξύ τους, ή έχουν «λυκοφιλία» μεταξύ τους, όταν πρόκειται να μοιράσουν τις αγορές για λογαριασμό των εγχώριων μονοπωλίων ή και των συμμάχων τους». «Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», κατέληξε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: