Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εμπόλεμη ζώνη.


Το λαβαμε απο:ideopigi.blogspot.com


Γράφει η Ιδεοπηγή


Άτυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει, στον χώρο της ενημέρωσης. Αφορμή στάθηκε, η δολοφονία ενός blogger και δημοσιογράφου. Ο δημοσιογραφικός χώρος, αποτελεί από παλιά χώρο μάχης, με κονταροχτυπήματα μεταξύ των δημοσιογράφων, ακόμη και με χτυπήματα κάτω απ’ τη ζώνη.

Σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι, ειδικά αυτοί που αποκαλούμε μεγαλοδημοσιογράφους, είναι ταυτόχρονα και σχολιαστές των ειδήσεων. Αγκυλωμένοι σε εργοδότες και σφιχταγκαλιασμένοι απ’ τα κόμματα, διαγκωνίζονται ποιος θα επιδείξει, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος, εργοδοτών και κομμάτων. Είναι γνωστοί οι Ομηρικοί καυγάδες τους, ακόμα και on line, στα κανάλια.

Μήπως έχουμε απαίτηση, από τον δημοσιογράφο, να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός;

Υπάρχει αντικειμενικότητα στην ενημέρωση; Είναι δυνατόν;

Η ενημέρωση, πρέπει να γίνεται, με «στεγνή» παρουσίαση της είδησης, χωρίς τη σάλτσα των σχολίων. Ο αναγνώστης, ακροατής ή τηλεθεατής μπορεί να κρίνει δεν χρειάζεται επεξηγήσεις . Αυτό όμως δεν λειτουργεί, υπέρ του κάνουμε, το μαύρο άσπρο και κανείς τους δεν θέλει, να ενημερώσει αλλά επιδιώκει, την αγελοποίηση όσων περισσοτέρων μπορεί και το μάντρωμά τους, στα κόμματα που ανήκει καθένας τους.

Απλοϊκό παράδειγμα:

Η είδηση: «Ο υπουργός πολιτισμού ενέκρινε κονδύλι 5000 ευρώ για την ενίσχυση του συλλόγου …………..»



Παρουσιαστής φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση.

« Ο υπουργός πολιτισμού, ακολουθώντας ,την πολιτική της κυβέρνησης, για ανάπτυξη της περιφέρειας και στήριξη των πρωτοβουλιών, των τοπικών φορέων, για την καλυτέρευση της ζωής, στην Ελληνική επαρχία, ενέκρινε 5000 ευρώ για τον σύλλογο ………. Αναγνωρίζοντας, την προσφορά του στην κοινωνική ζωή ……….»



Παρουσιαστής προσκείμενος σε άλλο πολιτικό χώρο.

«Συνεχίζεται, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, με την χορήγηση, σε κομματικούς φίλους, από τον υπουργό πολιτισμού, ο οποίος ενέκρινε 5000 ευρώ, για την ενίσχυση, ανύπαρκτου ουσιαστικά συλλόγου, με μηδενικό έργο αλλά με πρόεδρο, κομματικό στέλεχος του κυβερνόντος κόμματος…………»

Μια είδηση 15 λέξεων μετατράπηκε σε λογύδριο απ’ τους παρουσιαστές. Αν αυτό αποτελεί ενημέρωση, ας το απαντήσουν οι ίδιοι, γιατί οι αναγνώστες τους μειώνονται, οι ακροατές ακούνε μόνο τραγούδια, και οι τηλεθεατές παρακολουθούν τα ιστολόγια.

Το ξεκαρδιστικό είναι ότι, σε μερικά κανάλια οι «σχολιαστές», κάθονται δίπλα δίπλα, προς τέρψιν όσων τύχει και παρακολουθήσουν το δελτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: