Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Κατάσχονται 700 βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη για οφειλές στην Εφορία



ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ...

ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.com

Συνολικά, 990 οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Μύκονο και Σαντορίνη είχαν πάρει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου για να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Από την εφορία πέρασαν μόνο 290 οφειλέτες, δηλαδή μόλις 3 στους δέκα.

Kατασχέσεις πολυτελών κατοικιών σε Μύκονο και Σαντορίνη που ανήκουν σε .......


σε 700 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου ξεκινά η εφορία. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες αγνόησαν το τελεσίγραφο που τους είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών και δεν προσήλθαν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι την περασμένη Τρίτη για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Συνολικά, 990 οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Μύκονο και Σαντορίνη είχαν πάρει προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Τελικά, από το ταμείο της εφορίας πέρασαν μόνο 290 οφειλέτες, δηλαδή 3 στους 10. Εναντίον των υπολοίπων 700 που αδιαφόρησαν για άλλη μια φορά να ρυθμίσουν τα χρέη που έχουν προς το Δημόσιο θα ληφθούν πλέον άμεσα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή θα ξεκινήσουν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου με τις βίλες και άλλα ακριβά ακίνητα στα δυο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Διασταυρώσεις
Οι διασταυρώσεις αποκάλυψαν 990 φορολογούμενους που συνολικά χρωστούσαν στο Δημόσιο πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τα εξοφλήσουν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οι οφειλέτες αυτοί, διαπιστώθηκε ότι έχουν συνολικά 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567,89 εκατ. ευρώ, από τα οποία 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το υπουργείο Οικονομικών, αφού έδωσε πρόσφατα μια ακόμη ευκαιρία στους φορολογούμενους για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, τώρα σκληραίνει τη στάση του και ξεκινάει στενό μαρκάρισμα σε όλους όσοι δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους. Το υπουργείο στρέφεται κατά προτεραιότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν ακίνητη περιουσία και τραπεζικές καταθέσεις, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Εντολή
Οι εφορίες έχουν ήδη λάβει εντολή:

Να επικοινωνούν γραπτώς, τηλεφωνικά ή προφορικά με τους οφειλέτες ή τα συνυπόχρεα πρόσωπα για την είσπραξη της οφειλής μόλις αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Να ενεργοποιούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα είσπραξης σε βάρος των οφειλετών που δεν πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το πρόγραμμα πλειστηριασμού εκδίδεται εντός 40 ημερών και το αργότερο εντός 4 μηνών από την κατάσχεση, ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού μέσα σε πέντε μήνες. Το Δημόσιο μπορεί να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου και των συνυπόχρεων ή εγγυητών, ενώ διατηρεί και το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται τα 8-10 δισ. ευρώ.

Οι κροίσοι του Αιγαίου

6,7εκατ. : Οφειλές
Χρωστούσαν στο Δημόσιο οι 990 φορολογούμενοι και οι οποίοι είχαν λάβει προθεσμία έως τις 20 Ιουλίου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους

6.121 ακίνητα : Ακίνητη περιουσία
Διαθέτουν οι οφειλέτες αντικειμενικής αξίας 568 εκατ. ευρώ. Από αυτά 2.917 βρίσκονται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη με αντικειμενική αξία 389 εκατ.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: