Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Πρόσθετα μέτρα ζητεί η Κομισιόν από την Αθήνα


Την πρόβλεψη ότι μεσοπρόθεσμα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση από πριν, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση της για τα δημόσια οικονομικά της Ένωσης το 2010.

Στην έκθεση εξετάζεται ο τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης από τα κράτη μέλη της Κοινότητας και διατυπώνονται εκτιμήσεις για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών το επόμενο διάστημα.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι μετά το 2011 θα πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αποτέλεσμα αυτών των μέτρων θα πρέπει να είναι η μείωση των δαπανών κατά περίπου 7% του ΑΕΠ ως το 2013 και η αύξηση των εσόδων κατά περίπου 4% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.

Χρέος και αύξηση δαπανών από τη γήρανση του πληθυσμού θα έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των οικονομικών προσθέτει η Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν χαρακτηρίζει το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης ως όχι αρκετά αναλυτικό για τα έτη 2011 - 2013.

Παράλληλα, διατυπώνονται φόβοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και επισημαίνεται η ανάγκη για άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: