Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Προβλήματα και καθυστερήσεις πληρωμών..


ΠΗΓΗ:trelokouneli.blogspot.com

«Εκτινάχθηκαν» τους τελευταίους μήνες οι καθυστερήσεις πληρωμών δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών, με αποτέλεσμα πολλές τράπεζες να παίρνουν μέτρα «διευκόλυνσης» των πελατών τους, ανακοινώνοντας πακέτα ρυθμίσεων των οφειλομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία, στον τομέα των πιστωτικών καρτών οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων φθάνουν πάνω από τις 90 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια αγγίζει το 18%! «Βοηθάμε από την πλευρά μας όσο περισσότερο μπορούμε τους πελάτες μας» τονίζουν.. τραπεζικά στελέχη στα Γιάννινα.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Από την άλλη, σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, ακόμη, όμως, όχι τόσο σημαντικές. Στο συγκεκριμένο τομέα τα πάντα είναι μια αλυσίδα. Αν δεν πάνε καλά οι πωλήσεις μιας επιχείρησης, τότε θα υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων της προς την τράπεζα. «Αν συνεχιστεί αυτή η ηρεμία στην αγορά δεν αποκλείεται Πανελλαδικά, αλλά και στην Ήπειρο, να υπάρξει μια εκρικτική αύξηση των "λουκέτων" στις επιχειρήσεις» τονίζουν στελέχη τραπεζών. Αυτό πάντως που επισημαίνουν πολλοί επιχειρηματίες είναι οι δυσκολίες στη λειτουργία και στις διαδικασίες εκταμίευσης των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ, που θα αποτελέσουν μια «όαση» στις επιχειρήσεις.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δείκτης των καθυστερήσεων φθάνει στο 6,1% για την Τράπεζα Κύπρου, στο 7,1% για την Εθνική, στο 7,3% για τη Eurobank, στο 6,6% για την Alpha, στο 5,6% για την Πειραιώς, στο 7,8% για την Αγροτική Τράπεζα, στο 1,27% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο 6,69% για την Attica Bank και τέλος στο 6,3% για την Marfin.

Δεν υπάρχουν σχόλια: