Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «Στραβά μάτια» και συνεργασία με τον υπόκοσμο


Μεγάλο κύκλωμα αστυνομικών και κρατικών υπαλλήλων στη νότια Εύβοια επέτρεπε επί σειρά ετών την ανεξέλεγκτη διακίνηση δεκάδων τόνων εκρηκτικών υλών! Επιπλέον σε Γραφεία Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη μεγάλη ομάδα αστυνομικών συνεργαζόταν με «ροζ κυκλώματα» στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για γυναίκες που προωθούνταν από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Αυτές είναι ορισμένες από τις υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. που περιλαμβάνει η έκθεση για το 2009 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Το 2009 ερευνήθηκαν 495 υποθέσεις επίορκων κρατικών λειτουργών από τις οποίες 427 αφορούν αστυνομικό προσωπικό και 35 υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Το 2008 είχαν ερευνηθεί 538 σχετικές υποθέσεις.
Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση επί σειράν εβδομάδων οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. διερεύνησαν την εμπλοκή πέντε αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας και του Αστυνομικού Τμήματος Καρύστου σε υπόθεση παράνομης μεταφοράς και κατανάλωσης εκρηκτικών υλών σε 69 λατομεία της περιοχής που δρούσαν χωρίς άδεια. Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για εργαζομένους στις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Δασών. Ακόμη δικογραφία σχηματίστηκε και εις βάρος υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, που εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα αντί 2.500-3.000 ευρώ.
Τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν προστασία νυχτερινών κέντρων, διακίνηση ναρκωτικών, έκδοση πλαστών εγγράφων για αλλοδαπούς αλλά και πλημμελείς ελέγχους στην ανέγερση αυθαίρετων οικοδομών. Οσον αφορά τους κρατικούς υπαλλήλους οι περισσότεροι από αυτούς που προχωρούν σε παράνομες ενέργειες προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τελωνειακές υπηρεσίες. Ακόμη υψηλό ποσοσοστό έκνομων ενεργειών έχουν υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: