Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ



ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

ΣΕΟΥΛ. Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας, η οποία προκλήθηκε με αφορμή τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» στις 26 του περασμένου Μαρτίου, στην οποία σκοτώθηκαν 46 ναύτες.

Πιστή στο κλίμα όξυνσης, μετά και την πλήρη διακοπή των εμπορικών σχέσεων, και διατηρώντας τις ένοπλες δυνάμεις της σε πολεμική ετοιμότητα, χθες η Βόρειος Κορέα απείλησε ότι θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της, αν η Σεούλ συνεχίσει να εκπέμπει προπαγανδιστικά μηνύματα, ενώ απέλασε οκτώ Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους οι οποίοι εργάζονταν στην κοινή οικονομική ζώνη της Καεσόνγκ. Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέφθηκε τη Σεούλ στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας της στην Ασία, δήλωσε ότι η βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας ήταν «απαράδεκτη πρόκληση από πλευράς της Βορείου Κορέας και η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη και καθήκον να απαντήσει». Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ενοχή της Πιονγιάνγκ και προσυπογράφει τα μέτρα τα οποία έλαβε η Σεούλ.

Ωστόσο η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βορείου Κορέας, τονίζει ότι εξετάζει ακόμη τις πιθανότητες εμπλοκής της Πιονγιάνγκ στην υπόθεση της βύθισης του νοτιοκορεατικού σκάφους. Το Πεκίνο θεωρεί την υπόθεση «εξαιρετικά σύνθετη» και δεν διαθέτει πρωτογενή πληροφόρηση, υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζανγκ Ζιιούν, ενώ πρόσθεσε ότι η Κίνα εξετάζει τις πληροφορίες από όλες τις πλευρές.

Η κινεζική στάση

«Πιστεύω ότι οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτίθενται να ακούσουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν τόσο η Νότιος Κορέα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε με έμφαση η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Περιμένουμε να συνεργαστούμε με την Κίνα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας απάντησης προς την Πιονγιάνγκ», πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον.

Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα διαβουλευτούν με τη Νότιο Κορέα και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αποφασιστεί τι είδους δράση θα αναλάβουν έναντι της Πιονγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Γιου Μιουνγκ Ουάν, ερωτηθείς για την πιθανότητα η Κίνα ή η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απήντησε ότι οι δύο χώρες θα χρειαστούν χρόνο, όμως στο τέλος δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν τα γεγονότα.

Η Βόρειος Κορέα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη βύθιση της «Τσεονάν» και προειδοποιεί ότι αντίποινα από πλευράς της Νοτίου Κορέας ενδέχεται να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη.

Χθες οι στρατιωτικές αρχές της Βορείου Κορέας εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι θα απαγορεύσουν πλήρως τη διέλευση νοτιοκορεατικού προσωπικού και οχημάτων στην κοινή οικονομική ζώνη της Καεσόνγκ, αν η Σεούλ συνεχίσει τον ψυχολογικό πόλεμο. Από την πλευρά της η Νότιος Κορέα κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι λαμβάνει απειλητικά μέτρα και δεσμεύτηκε να απαντήσει στις βορειοκορεατικές απειλές με σκληρό τρόπο.

Ωστόσο, παρά τις απειλές, η Βόρειος Κορέα επέτρεψε χθες τη διέλευση Νοτιοκορεατών εργαζομένων στην Καεσόνγκ. Η οικονομική ζώνη-σύμβολο της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθεί να είναι το τελευταίο σημαντικό πρόγραμμα συμφιλίωσης μεταξύ της Βορείου και της Νοτίου Κορέας. Αποτελεί πηγή συναλλάγματος το οποίο έχει διακαώς ανάγκη η Πιονγιάνγκ, ενώ η Σεούλ τη θεωρεί απόδειξη της δέσμευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Σημειωτέον ότι η Βόρειος και η Νότιος Κορέα, τεχνικά, εξακολουθούν να παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος του 1950-1953 δεν έληξε με ειρηνευτική συνθήκη αλλά με ανακωχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: