Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικό οικονομικό θαύμα.

Ελληνικό οικονομικό θαύμα Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο όρος (σύγχρονη) Ελληνική οικονομικό θαύμα έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το εντυπωσιακό ποσοστό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Μεταξύ του 1950 και του 1973, η χώρα είχε μέσο ποσοστό οικονομικής αύξησης 7%, δεύτερη στον κόσμο, μόνο στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, συχνά υπερβαίνει το 10%, σχεδόν με εκείνες ενός σύγχρονου "οικονομία τίγρης» (η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε ετησίως κατά 10%, καθώς, εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως τη δεκαετία του 1960). Ο όρος «θαύμα», όμως, εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρή χρήση, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ανάπτυξη (τουλάχιστον αρχικά) διεύρυνε το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, την εντατικοποίηση πολιτικές διαιρέσεις.
Από το 1941 έως το 1944, επάγγελμα Άξονας Ελλάδα και την άγρια ομάδες αγωνίζονται χωρίς προηγούμενο είχε καταστροφικές συνέπειες για την Αντίσταση με το πράσινο των υποδομών και της οικονομίας. Επιπλέον, μετά το τέλος του πολέμου στην Ελλάδα, συμμετέχει σε μια ιδιαίτερα πικρή Εμφυλίου Πολέμου μέχρι το 1949. Το 1950, η σχετική θέση της ελληνικής οικονομίας είχε επιδεινωθεί δραματικά. Σύμφωνα με Angus Maddison (Έλεγχος της Παγκόσμιας Οικονομίας 1820-1992, ΟΟΣΑ 1995) 1, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η ελληνική μειώθηκε από 62% από τη Γαλλία στη συγκριτική επίπεδα το 1938 (λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο), σε περίπου 40% το 1949. Η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας διευκολύνθηκε από διάφορα ελληνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της (εκτός από τη διέγερση, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που συνδέονται με το Σχέδιο Μάρσαλ) δραστική υποτίμηση της ελληνικής δραχμής, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σημαντική ανάπτυξη της χημικής βιομηχανίας, της ανάπτυξης του τουρισμού και του τομέα των υπηρεσιών γενικότερα και, τελευταίο αλλά μη τι άλλο, μια τεράστια κατασκευαστική δραστηριότητα που συνδέεται με μεγάλα έργα υποδομής και την ανοικοδόμηση των ελληνικών πόλεων. Η τελευταία συνδέεται με τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της οικονομικής ανάπτυξης και την ανάπτυξη της κοινωνίας της είχαν σχετικά με τις πράσινες πόλεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια «αστική ανάπλαση» που αντικατέστησε ευχάριστο αστικό τοπίο της χώρας, κυρίως από χαμηλά κτήρια και σπίτια, με μονοτονία στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της characterless τσιμεντόλιθους.
Ένα σημαντικό πλήγμα ήρθε με την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας το 1974, όταν η χώρα καταγράφονται χειρότερο ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ (περίπου 5%), στη θέση του-πόλεμο history2. Οριακό ΑΕΠ στη δεκαετία του 1980 ήταν επίσης συστολές εγγραφής. Συνολικά, οι 54 από το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε για τα 60 χρόνια μετά Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ελληνικό εμφύλιο war.2
Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη μετά το 1950, η Ελλάδα, με την εξαίρεση της σχετικής οικονομικής στασιμότητας της δεκαετίας του 1980 (η έκταση των οποίων είναι πράγματι αντισταθμίζεται από την εξέλιξη της "μαύρης ελληνικής οικονομίας» κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου), με συνέπεια καλύτερες επιδόσεις από τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη από την άποψη της ετήσιας αύξησης. Η επίδοση αυτή γίνεται Ελλάδα προηγμένη οικονομία, και οι Έλληνες σήμερα απολαμβάνουν ένα κατά κεφαλήν εισόδημα που είναι κοντά σε αυτή της γαλλικής ή γερμανικής τους εταίρους τους της ΕΕ (ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στοιχεία Απρίλιο 2008).


το άρθρο είναι μεταφρασμένο με το  : http://translate.google.com
  
και πηγή η αγγλική wikipedia :http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_economic_miracle

αλήθεια τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό;τότε πως το κάναμε;
και γιατί αυτό δεν το βρίσκει κανείς στην ελληνική wikipedia και πρέπει να ψάξει στην αγγλική;
πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: