Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ελλάδα είναι μέχρι τη Λαμία ή Ελλάδα είναι η Λαμία

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την εισήγηση του ιστορικού κ. Νικολάου Β. Καραγεώργου, όπως παρουσιάστηκε στο 30 συνέδριο Φθιωτικής ιστορίας το 2005.
"Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, του Βουρτσέλα κ.ά, η Φθία και η Ελλάδα ήταν πόλεις που βρισκόταν η μία κοντά στην άλλη. Η Ελλάδα κοντά στον Σπερχειό και η Φθία μετά την Ελλάδα.
Ο Όμηρος (Ιλ. 681) αναφέρει ότι: στον Τρωϊκό Πόλεμο πήραν μέρος με την αρχηγία του Αχιλλέα, «αυτοί που κατοικούσαν στο Πελασγικό Άργος, την Άλο, την Αλόπη, την Τραχίνα, τη Φθία και την Ελλάδα». Αυτή η αναφορά του Ομήρου είναι ξεκάθαρη ότι μιλάει για έξι πόλεις και όχι για έξι επικράτειες.
Ο Γιάννης Κορδάτος σημαντικός ερευνητής της ιστορίας της Ελλάδος, στο βιβλίο του «Νέα Προλεγόμενα στον Όμηρο», γράφει πως η Φθία βρισκόταν στην νοτιανατολική άκρη της Θεσσαλίας στην περιοχή βορρινά του Μαλιακού. Σημειώνει δε πως η γνώμη αυτή είναι παραδεκτή από ιστορικούς και φιλολόγους και ότι ο Άγγλος Walter Lenf γράφει πως η Φθία βίσκεται στα νότια του Βουνού Όθρυς. Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί άλλοι ξένοι ερευνητές. Βοριοδυτικώς του Λιμογαρδίου υπάρχει κυκκλώπειον τείχος, που περικλείει ακρόπολη 46 στρεμμάτων.
Σε ολόκληρη την περιοχή της Φθιώτιδος δεν υπάρχει τόσο σημαντικό και στρατηγικό τείχος. Νοτίως δε της Όθρυος που τοποθετείται η Φθία δεν υπάρχει άλλο τείχος και ακρόπολη, από το Κάστρο της Λαμίας.
Μέσα στο τείχος του Κάστρου Λιμογαρδίου, στο δυτικό άκρο στο ψηλότερο σημείο 860 μ. υπάρχουν λείψανα εσωτερικής ακροπόλεως και θεμέλια κτίσματος που πρέπει να είναι το ανάκτορο. Αυτό το τείχος και η Ακρόπολη είναι με βεβαιότητα της Φθίας με το ανάκτορο του Πηλέα και Αχιλλέα.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση των έξι πόλεων της επικρατείας του Αχιλλέα από τον Όμηρο (Ιλ. Β. 681) τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά επιλογής της θέσεως των σημαντικών αρχαίων πόλεων, τα πραγματικά δεδομένα της τοποθεσίας και του μνημείου της Ακροπόλεως του Κάστρου της Λαμίας, καθώς και την γενική παραδοχή, ότι η πόλη Ελλάδα βρισκόταν κοντά στον Σπερχειό, αυτή η πόλη, με βεβαιότητα, ήταν κτισμένη στη σημερινή θέση της Λαμίας, στην αμφιθεατρική μικρή κοιλάδα, με την Οχυρή ακρόπολή της πάνω στο μοναδικό βράχο."
Την επόμενη φορά που θα περάσετε από την πόλη της Λαμίας αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το κάστρο της.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφού η Ελλάδα είναι μέχρι την Λαμία, γιατί από την Λαμία και κάτω το 90% είναι αλβανόφωνοι αρβανίτες;;;;