Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

στην ευρώπη θέλουνε να μπούνε .............και που είστε ακόμη!


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε, να ακυρώσει την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, η οποία υπεγράφη, στα Τίρανα, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, στις 27 Απριλίου 2009. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης έγινε, σήμερα, από εκπρόσωπο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές σώμα, με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, γι' αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της.

Ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως "ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα", ο πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στις 15 Οκτωβρίου, την προσφυγή του κόμματός του στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας.
Μάλιστα, είχε τότε χαρακτηρίσει τη συμφωνία λανθασμένη και είχε τονίσει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της. "Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας να το κάνουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας", είχε πει χαρακτηριστικά.

Η αλβανική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την ελληνοαλβανική συμφωνία για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, δήλωσε, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση της παραπάνω συμφωνίας. "Σε αντίθεση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, εμείς σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι. Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, επειδή είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτα.

"Οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας θα προχωρήσουν μπροστά, ανεξάρτητα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου", πρόσθεσε ο κ. Μέτα.
Θυμίζω τι είχε γίνει τότε που υπέγραψαν την σύμβαση.. Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε σήμερα στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τη συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε στην βάση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζιμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους αμέσως μετά οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικήΟι Αλβανοί όμως έχουν άλλη άποψη και προβαίνουν σε απίστευτες καταγγελίες “Το σκάνδαλο του αιώνα. Ο Μπερίσα δώρισε 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ελλάδα, στο Ιόνιο” είναι ο πηχαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της έγκυρης και αρχαιότερης αλβανικής εφημερίδας “Gazeta Shqiptare”.

Η Αλβανική εφημερίδα δίνει τεράστια προβολή στο θέμα, στο οποίο αφιερώνει 6 ολόκληρες σελίδες (!) γεμάτες υπονοούμενα, για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μυστική διπλωματία, εθνική προδοσία και άλλα βαρύτατα! Παρουσιάζει σχετικό χάρτη, με βάση τον οποίο, η χάραξη των θαλάσσιων συνόρων, όπως υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Luzlim Basha, έγινε κατά παράβαση των αρχών του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.


Τη σκυτάλη παίρνει το πρακτορείο 24ore, το οποίο καταγγέλει επίσης, ότι η Αλβανική εξωτερική πολιτική, γίνεται με ελληνικούς χάρτες! Ο χάρτης που επισυνάπτεται στη συμφωνία είναι αυτός που μας “πάσαραν” οι Έλληνες, διαμαρτύρεται το πρακτορείο.

πηγή :  http://eglimatikotita.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: