Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Καρκινικά κύτταρα ‘καίγονται’ με μαγνητικούς παλμούς έως ότου νεκρωθούν


Επιστήμονες βρήκαν ότι μπορούν να περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου τα οποία δονούνται μέσα σε..... ένα μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα τα κύτταρα αυτά αφού θερμανθούν να ‘καούν’.


Εικόνα με ψευδο-χρώμα καρκινικών κυττάρων προσκολλημένα πάνω σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα προτού την θεραπεία


Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν πως αυτή η μέθοδος μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία των κυττάρων του όγκου κατά έξι βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.


Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα τεχνική, γνωστή ως υπερθερμία, θα τους επιτρέψει να στοχεύσουν σε καρκινικά κύτταρα στο σώμα και να τα σκοτώσουν χωρίς να βλάπτουν τα γύρω υγιή κύτταρα και ιστούς, όπως συμβαίνει με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.


Οι ερευνητές μπορούν να "στοχεύσουν" και να κατευθύνουν τα σωματίδια οξειδίου του σιδήρου στους όγκους, τοποθετώντας τα μέσα σε βλαστικά κύτταρα από μυελό των οστών, τα οποία εκ φύσεως -για αιτίες που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως- κινούνται προς την κατεύθυνση του καρκίνου στο σώμα, πιθανώς για να "επιδιορθώσουν" τις βλάβες σε εκείνους τους ιστούς που έχει πλήξει ο καρκίνος. Με τον τρόπο αυτό, τα νανοσωματίδια προσανατολίζονται με φυσικό τρόπο στον όγκο και μπορούν να αρχίσουν την καταστροφική δράση τους.


Ο Sam Janes, ένας κλινικός επιστήμονας ειδικός στον καρκίνο στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, είπε:.. "Αν τα καρκινικά κύτταρα θερμανθούν έως και 43 βαθμούς C θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Με την τεχνική που χρησιμοποιούμε, είμαστε σε θέση να φθάσουμε να αυξήσουμε την θερμοκρασία μέχρι και τους 60 βαθμούς Κελσίου.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αλλά είναι ελπιδοφόρα και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική, ιδίως για τον καρκίνο του πνεύμονα.


"Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα φαίνεται να αναζητούν τον καρκίνο και διεισδύουν μέσα στον όγκο. Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι γιατί το κάνουν αυτό, αλλά αυτά τα βλαστικά κύτταρα φαίνεται ότι ενέχονται στην θεραπεία λόγω βλαβών στο σώμα, οπότε θα μπορούσε να οφείλεται ότι ανταποκρίνονται σε κάποια μηνύματα που προέρχονται από τα καρκινικά κύτταρα.


Οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων που μεταφέρουν τα νανοσωματίδια και κατευθύνονται προς τον όγκο, ενώ παράλληλα κάνουν δοκιμές με εναλλακτικές συχνότητες των μαγνητικών παλμών και με διαφορετικά μεγέθη νανοσωματιδίων,για να βρουν τον καλύτερο δυνατό και πιο καταστροφικό συνδυασμό.


Ο Paul Beckett, ειδικός για τον καρκίνο του πνεύμονα, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη στον κόσμο της θεραπείας, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη των πνευμονικών παθήσεων."
http://www.physics4u.gr

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: