Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πιεσεις ΟΗΕ για λυση του Κυπριακου

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη λύση του Κυπριακού επιδιώκει ο γ.γ. του Ο.Η.Ε., Ban Ki Moon,με την έκθεση του για την «Αποστολή Καλών Υπηρεσιών στο Κυπριακό», που απέστειλε στους ηγέτες τη Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και........ Dervish Eroglu.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ ασκεί κριτική σε ηγεσίες, κόμματα και Μ.Μ.Ε. των δύο κοινοτήτων για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει λέγοντας ότι : «η ανησυχία μου είναι πως το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, πιθανότατα δεν θα είναι υποβοηθητικό για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, λόγω των κοινοβουλευτικών εκλογών στο νότο (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) το Μάιο και των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο.
Σε κάθε κοινωνία, έντονες πολιτικές στιγμές, όπως είναι οι εκλογές, αποτελούν σπάνια κατάλληλη περίοδο για συμβιβασμούς και ευελιξία. Αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα».
Η έκθεση θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη βδομάδα ενώ Τρίτη θα ενημερώσει τα μέλη του Σώματος ο ειδικός σύμβουλός του στο Κυπριακό, Alexander Downer.
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα εγκριθεί νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο θα αναφέρεται και στις δυο εκθέσεις του γενικού γραμματέα.
πηγη:www.creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: