Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: ΕΝΑ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ




Η κυτταρίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των γυναικών στη σημερινή εποχή...Ισχύει όμως μόνο για γυναίκες με παραπάνω κιλά? Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι όχι. Οι Ελληνίδες παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κυτταρίτιδας και αρκετές φορές το πρόβλημα τους είναι ανεξάρτητο με τα επιπλέον κιλά αφού αφορά και στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Το 80% των Ελληνίδων έχουν το πρόβλημα αυτό ή βρίσκονται στα πρώτα στάδια, ενώ δεν εξαιρούνται από αυτήν την κατάσταση και οι νεότερες γυναίκες, ακόμα και οι έφηβες.
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στο δέρμα σαν την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» και είναι πιθανό να μην εξαφανιστεί ακόμα και αν χαθούν τα παραπάνω κιλά. Συχνά σε συνδυασμό έχουμε οίδημα και πόνο. Όσον αφορά στα αίτια της κυτταρίτιδας μπορεί κάποιες φορές να είναι παθολογικά, αλλά συνήθως τα κυριότερα είναι η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται, όπως : η κληρονομικότητα, οι γυναικείες ορμόνες, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μειωμένη οξυγόνωση του δέρματος με αρνητικά αποτελέσματα, όπως: κατακράτηση υγρών και κακή λειτουργία των αγγείων. Στη συνέχεια χάνεται η ελαστικότητα του δέρματος και το πρόβλημα αυξάνεται. Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος λιποδυστροφίας. Αυτό που εμφανίζεται στην επιφάνεια είναι το αποτέλεσμα του προβλήματος που υπάρχει στο βάθος: υπερτροφικά λιποκύτταρα συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία, που συνήθως είναι οι γλουτοί, οι μηροί και η κοιλιά και έτσι δημιουργείται αυτό τα αντιαισθητικό θέαμα.
Τι πρέπει λοιπόν να διορθώσουμε στον τρόπο ζωής μας ώστε να μειωθεί αυτή η άσχημη κατάσταση? Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα. είναι η πιο καθοριστική λύση. Ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής μπορεί να βελτιώσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη δυσμορφία του δέρματος. Σε αντίθεση, η κατάχρηση λιπαρών, επεξεργασμένων προϊόντων, καφεΐνης και ζωικών τροφών επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Όταν αναφερόμαστε στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής εννοούμε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει τα παρακάτω ευνοϊκά χαρακτηριστικά:
• Υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης.
• Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών και ζωικών τροφίμων.
• Μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων που συνήθως περιέχουν πολλά συντηρητικά.
• Αποκλειστική χρήση ελαιολάδου.
• Υψηλή κατανάλωση νερού.

Επιπλέον πρέπει να προτιμάμε τα γεύματα μας να είναι ψητά ή βραστά και να αποφεύγουμε τα τηγανητά. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το πρωινό, το οποίο μπορεί να περιέχει γάλα με δημητριακά, ένα φρούτο, παξιμάδι από κριθάρι και τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό. Αυτό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι το βραδινό. Ο οργανισμός δεν καίει πολλές θερμίδες στο τέλος της ημέρας και για το λόγο αυτό το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ, όπως ένα ρόφημα (γάλα) με 2-3 φρυγανιές ή ένα γιαούρτι 2% με λίγα δημητριακά.
Συνοπτικά, για να εξαφανιστεί το πρόβλημα της κυτταρίτιδας θα πρέπει να γίνει αλλαγή στον τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει βελτίωση της διατροφής, σταθερή φυσική δραστηριότητα, μείωση αλκοόλ και καφεΐνης και τέλος μείωση του καπνίσματος.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορεύονται:
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: φρούτα, λαχανικά, χόρτα, όσπρια, ελαιόλαδο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: αλλαντικά, ζωικά λιπαρά, αναψυκτικά, γλυκά, αλάτι




http://www.s-presso.gr/kyttaritida-ena-monimo-problima-poy-mas-apasxolei-mono-kalokairi

Δεν υπάρχουν σχόλια: