Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Caroline Atkinson: Αναμενόμενες οι αντιδράσεις


Στη χθεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού αναφερόμενη στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα τόνισε ότι αυτά σηματοδοτούν "μία προβληματική κατάσταση για τη χώρα", ειδικά μάλιστα.... όταν εκδηλώνονται βιαίοτητες από μερίδα διαδηλωτών.

Η κυρία Caroline Atkinson σε σχετική ερώτηση του ΣΚΑΙ σημείωσε ότι "οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες να υπάρχουν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που καλείται να προωθήσει επίπονες μεταρρυθμίσεις". Υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες "η πρόοδος είναι δύσκολη" ενώ παράλληλα επισήμανε το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει αρχής ταχθεί υπέρ της ανάγκης να υπάρχουν δύο καθοριστικά στοιχεία κατά την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα. Το μεν πρώτο- όπως είπε- είναι να υπάρχει δικαιοσύνη στην επιβολή των μέτρων, μέ έμφαση την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον καταμερισμό με δίκαιο τρόπο των φορολογικών βαρών.

Το, δε, δεύτερο είναι η αναπόδραστη ανάγκη να ανοίξουν κλειστοί τομείς της ελληνικής οικονομίας που μέχρι πρότινος ευνοούσαν λίγους προκαλώντας την απώλεια ανταγωνιστικότητας για τη χώρα. Η κ. Atkinson είπε έμφαση ότι πρέπει να ανοίξουν οι κλειστές ομάδες συμφερόντων στη χώρα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε, επίσης, ότι την Παρασκευή θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ -κάτι που είχε ανακοινώσει πριν λίγες ώρες και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή- η οποία θα σημάνει και την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα αφού πρώτα γίνει ο απολογισμός της προόδου που έχει σημειωθεί. Τα λεπτομερή συμπεράσματα θα αποτυπωθούν σε ειδικό report που θα δημοσιοποιηθεί τις αρχές της επόμενης βδομάδας αντίστοιχο με εκείνο που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες για την Ελλάδα.

Η κ. Atkinson, παρότι ερωτήθη για τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης, συνέστησε υπομονή μέχρις ότου ξεκινήσει και ολοκληρωθεί η αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Ουάσινκγτον. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες το ΔΝΤ στην έκθεσή του θα κάνει λόγο για πρόοδο που έχει σημειωθεί, θα προτείνει - αυτό είναι βέβαιο- την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου αλλά θα αφήνει διακριτικά να εννοηθεί ότι η τέταρτη δόση βρίσκεται στον αέρα αν δεν προχωρήσουν τις επόμενες περίπου 100 ημέρες "με συνέπεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα" -όπως έλεγε στέλεχος του οργανισμού- τα όσα έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος σε ΔΕΚΟ και σπατάλες νοσοκομείων.
Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον Θάνου Δημάδη
Πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: