Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τόμσεν στον Flash: Προτεραιότητα η μείωση προσωπικού στο δημόσιο

Προτεραιότητα η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για να μεταταγούν 2000 εργαζόμενοι.... πρέπει να βγούν 10000 στη σύνταξη. Εκτιμά ότι είναι ρεαλιστική η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τέλος του 2011 εάν προωθηθούν με ταχύτητα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Πολ Τόμσεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δανείου στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ.


Ολόκληρη η συνέντευξη στην εκπομπή 08:00 - 10:00 με τους Γ. Κύρτσο και Γ. Σταματόπουλο έχει ως εξής:

Θα επιστρέψει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

"Ναι το πιστεύω. Προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζοντας το σχέδιο. Δεδομένου ότι βραχυπρόθεσμα πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα και να βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη και όταν ανέρχεται στο 15,5% του ΑΕΠ δεν έχεις άλλη επιλογή. Λόγω της σταθερής ισοτιμίας, δεν είχαμε το περιθώριο να υποτιμήσουμε το νόμισμα ώστε να τονώσουμε τις εξαγωγές. Ήταν επόμενο λοιπόν να έχουμε αρνητική ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι πιο αρνητική απ’ όσο αναμέναμε. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι καλή χώρα να επενδύσουν. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλες οι αλλαγές για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα αλλά πρέπει να προωθηθεί ο μεγαλύτερός τους όγκος που θα επιτρέψει στους επενδυτές να επιστρέψουν. Και πιστεύω ότι αν προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ήδη έχουν γίνει κάποιες πολύ εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, κάποιες αρκετά καλές στα εργασιακά και ακολουθεί η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό από τα τέλη της επόμενης χρονιάς θα δούμε την ανάπτυξη να επιστρέφει."

Επηρεάζει αρνητικά η κατάσταση στην Ευρώπη;

"Σύμφωνα με το πρόγραμμά μας η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί για τα επόμενα δύο χρόνια να δανειστεί από τις αγορές. Άρα δεν υπάρχουν επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη για κάποιον που δεν δανείζεται. Και η Ιρλανδία είναι έξω από τη δική μου ευθύνη. Άρα δεν θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό."

Είναι απαραίτητες οι απολύσεις στο Δημόσιο;

"Συμφωνώ με την κυβέρνηση που λέει ότι το προσωπικό σε κάποιες δημόσιες επιχειρήσεις είναι πλεονάζον. Και η κυβέρνηση, νομίζω ότι έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο τους επόμενους δυο τρεις μήνες. Βασική προτεραιότητα η εθελούσια διαδικασία, που σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να μετακινηθούν από τον ένα οργανισμό στον άλλο. Πάντως ότι και να γίνει ο κανόνας 1 προς 5 εξακολουθεί να ισχύει, που σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε μόνο έναν στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους που αποφασίσουν να πάρουν σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα από μια δημόσια επιχείρηση πρέπει να μεταταγούν 2 χιλιάδες εργαζόμενοι σε άλλο οργανισμό του δημοσίου τομέα, πρέπει να βρεθούν 10 χιλιάδες να βγουν στη σύνταξη. Η φιλοσοφία του μηχανισμού είναι η μείωση του προσωπικό στο δημόσιο τομέα να γίνει σταδιακά. Τίποτε καινούργιο σε σχέση με το αρχικό μνημόνιο."

Συμφωνείτε;

"Ναι είναι η σωστή πολιτική."

Πώς θα προσελκύσουμε επενδυτές;

"Να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν πράξη ώστε να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα. Όπως τα περιγράψαμε πριν"

Παραδείγματα χωρών που πέτυχε η είσοδος του ΔΝΤ;

"Είναι πολλά. Δείτε τη Σερβία, τη Ρουμανία την Ουγγαρία. Δείτε την Ουκρανία, δείτε την Ισλανδία. Εφαρμόσαμε προγράμματα τα τελευταία χρόνια, με το Ταμείο να εισέρχεται κάτω από δύσκολες συνθήκες και να βοηθά. Μας δόθηκε όμως χρόνος. Δεν έγινε από τη μία νύχτα στην άλλη. Τώρα με την Σερβία, τη Ρουμανία και την Ισλανδία έχουμε συζητήσεις αν πρέπει να επεκταθεί το πρόγραμμα και που όχι αλλά όπου μας έχει δοθεί επαρκής χρόνος, το πρόγραμμα έχει πετύχει."

Γιατί αφήνετε ανοιχτό το ζήτημα νέου δανείου;

"Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί. Είναι σίγουρος ότι θα επιστρέψει στις αγορές, μέσα στο χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να δανειστεί σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες αλλά να ξεπληρώσει το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων σε εμάς και τους ευρωπαίους εταίρους, σε δύο χρόνια μετά το μνημόνιο. Αν δούμε πως η υπόθεση αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη, τότε έχουμε διάφορους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Πιστέψτε με ότι θα μπορέσει. Αλλά αν υπάρξει πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουμε."
πηγη:www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: