Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ηedge fund εναντίον Goldman Sachs: Που θα πάει το ευρώ

Τα χαμηλά δύο μηνών χτυπά πλέον το ευρώ, σε αυτόν τον… β’ γύρο της κρίσης της Ευρωζώνης, καθώς οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της ΕΕ είναι πιο πιθανόν να εξαπλωθούν από το να...... λυθούν, στο επόμενο διάστημα.Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι traders της αγοράς νομισμάτων, θεωρούν πως από εδώ και στο εξής, το ευρώ θα έχει και άλλες πολλές ευκαιρίες να τεστάρει χαμηλότερα επίπεδα. Κάποιοι θεσμικοί συμφωνούν, κάποιοι άλλοι, όμως, όχι απλά διαφωνούν αλλά βλέπουν μάλιστα το ευρώ να εκτοξεύεται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Αβυσσσος η ψυχή των… κερδοκόπων…

Ζούμε μία περίοδο έντονης αποστροφής ρίσκου, σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων Bank of New York Mellon Corp, κ. Simon Derrick. Οπως τονίζει, εάν η επενδυτική εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την Ευρωζώνη συνεχίσει να καταρρέει, τότε το ευρώ μπορεί εύκολα να αγγίξει το 1,27 με 1,30 έναντι του δολαρίου πριν τα τέλη του έτους.

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει πολύ δρόμο ακόμη, υπογραμμίζει ο κ. Joseph Capurso, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς νομισμάτων στην Commonwealth Bank of Australia. Η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν σημαντικά δημοσιονομικά θέματα κι έτσι οι αγορές ομολόγων τους θα ζήσουν μία μακρά περίοδο ξεπουλήματος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως προσθέτει, το ευρώ θα ζήσει και αυτό ένα ισχυρό sell-off.

Στο 1,26 έναντι του δολαρίου «βλέπει» το ευρώ η FX Concepts, το μεγαλύτερο hedge fund της αγοράς νομισμάτων στον κόσμο, και μάλιστα μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου. Οπως σημειώνει σε σημερινό της report, εάν σπάσει το επίπεδο των 1,3160 ( κάτι το οποίο είναι θέμα ημερών αν όχι… ωρών), τότε ο δρόμος για το 1,26 είναι ορθάνοιχτός.

Οπως σημειώνει, εδώ και τρεις εβδομάδες το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε πτωτική πορεία και αυτό θα διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμη. Μάλιστα η πτώση του απειλεί να γίνει εξαιρετικά επιθετική λόγω των πολιτικών αναταραχών στην Ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους και εάν και η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης αποδειχθεί ότι… στραβοπάτησε, τότε η κατάρρευση του ευρώ είναι ένα σίγουρο στοίχημα. Μεταξύ του Νοεμβρίου του 2009 και του Ιουνίου του 2010, το ευρώ έχασε 22%, όμως, από την πρόσφατη κορυφή του λίγες εβδομάδες πριν, έχει χάσει μόνον 6%. Με λίγα λόγια, το ευρώ έχει πολύ δρόμο πτώσης μπροστά του, υπογραμμίζει η FX Concepts, και θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο, ίσως και τον Μάιο του 2011.

Από την άλλη μεριά, η Goldman Sachs, αποφασίζει με νέα της έκθεση να γυρίσει την πλάτη σε όλα αυτά που συμβαίνουν και που αναμένεται, σύμφωνα με πολλούς, να συμβούν στην Ευρωζώνη, και επιμένει στον στόχο της για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου στο 1,55 , μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ο αναλυτής της τράπεζας, κ. Thomas Stopler, συμφωνεί με την πρόσφατη εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της G.S, κ. Erik Nielsen και επιμένει στην bullish στάση για το ευρώ, καθώς, όπως σημειώνει, το βασικό σενάριο της τράπεζας είναι πως « δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των κινδύνων στην Ευρωζώνηη». Οπως σημειώνεται, το ευρώ θα επιστρέψει στην ανοδική του τάση και θα αγγίξει το 1,40 μέσα στους επόμενους τρεις μήνες καθώς και το 1,50 και το 1,55, σε έξι και 12 μήνεςς αντίστοιχα.

Eλευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr
πηγη:www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: