Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Στα «χέρια» της Ιρλανδίας η τύχη του ευρώ;

Στη χορήγηση δανείου δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένει να καταλήξουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ιρλανδία και την τρόικα. Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται στο Δουβλίνο, με αποστολή να πείσουν την Ιρλανδία να αποδεχθεί διεθνές σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού της τομέα, το αστρονομικό χρέος της οποίας απειλεί την ευρωζώνη. Σύμφωνα πάντως, με τον οικονομικό συντάκτη του «Ιντιπέντεντ», Χάμις ΜακΡέι, ανεξάρτητα από...... την τροπή που θα πάρει το θέμα της παροχής οικονομικής στήριξης στην Ιρλανδία, δεν πρόκειται να αλλάξει η τύχη του ευρώ, θεωρώντας για ακόμα μία φορά αναπόφευκτη την πτώχευση της Ελλάδας. «Θα υπάρξουν πτωχεύσεις στην ευρωζώνη, με την πτώχευση της Ελλάδας να είναι τώρα αναπόφευκτη. Σε τελική ανάλυση, το στοιχείο που μπορεί να στηρίξει τα χρέη κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να συγκεντρώνει αρκετούς φόρους ώστε να εξυπηρετεί και προοδευτικά να αποπληρώνει το χρέος της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα το καταφέρει αυτό. Η Ιρλανδία θα πιεστεί μεν, αλλά πιθανότατα θα το επιτύχει. Θα ανησυχούσα πάντως για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας» επισημαίνει.

Από την πλευρά της η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας της κρίσης στην Ιρλανδία. Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να συμμετάσχει στη βοήθεια προς την Ιρλανδία, παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, πιθανότατα μέσω ενός διμερούς δανείου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διαλυθεί το ευρώ εάν η Ελλάδα δεν πάρει την 3η δόση του δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως ο καθηγητής Οικονομικών Τρύφων Κολλίντζας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο στην ευρωζώνη και τελικώς το ευρώ θα κινηθεί καλύτερα».
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: