Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Γερμανία και Γαλλία φαίνεται ότι συμφώνησαν στις Βρυξέλλες συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης. Βασικά σημεία της συμφωνίας ενδέχεται να παρουσιαστούν το απόγευμα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις..... τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται εκτάκτως προκειμένου να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ιρλανδία, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 85 δισ. ευρώ.

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιδράσει για να προστατεύσει το νόμισμα της, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου ECOFIN, Βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το αποδείξαμε στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να το αποδείξουμε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεϊντερς, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε όταν υπάρχουν αναταράξεις».

Ο προεδρεύων του ECOFIN δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σημερινές συζητήσεις θα καταλήξουν θετικά. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και μια γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση της ευρωζώνης η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη και να αντιδρά σε εξωτερικά σοκ.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την Ιρλανδία τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια «συστημική απάντηση στην κρίση» και όχι μόνο απέναντι στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, θα πρέπει να εξεταστούν οι ευρύτερες προεκτάσεις της σημερινής κρίσης. Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση.

Η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Υπογράμμισε πάντως πως ένα από τα θέματα που εκκρεμεί και θα πρέπει να επιλυθεί είναι το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας.

Στάση αναμονής από την Ιρλανδική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιμένει ότι το σχέδιο βοήθειας θα ολοκληρωθεί στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν.

"Η κυβέρνηση συναντήθηκε το προηγούμενο βράδυ και ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί" ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωση.

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη του προγράμματος σε αυτή τη βάση και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το απόγευμα" προσθέτει η ανακοίνωση.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: