Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κόβει την όρεξη η Τίνα για τους “πράσινους” πόρους


Το «μακρύ» χέρι του υπουργείου Οικονομικών από τους πόρους του «πράσινου» ταμείου, πάει να απομακρύνει η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τους δασικούς χάρτες και το νέο μηχανισμό για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων, η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι δεν θα μεταφέρονται και δεν θα ανακατανέμονται τα χρηματικά ποσά των λογαριασμών του “πράσινου” ταμείου.

Όπως είπε στόχος είναι «ο λογαριασμός να έχει μια επάρκεια και μια αυτοτέλεια» και να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους σκοπούς που έχει συσταθεί. Ωστόσο αυτόν δεν εμποδίζει τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπολογίζει στα έσοδα του προϋπολογισμού τέλη από τους ημιυπαίθριους, που η υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα διοχετεύονται στο νέο ταμείο.

Απαντώντας στις γκρίνιες που έχουν διατυπωθεί από τους δασολόγους για εκχώρηση έργου σε ιδιώτες, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε πως η δυνατότητα ανάθεσης της κατάρτισης των δασικών υπηρεσιών σε ιδιώτες ή στην Κτηματολόγιο, δεν αφαιρεί αρμοδιότητες από τις δασικές υπηρεσίες.

«Αυτές έχουν τον τελικό λόγο πριν την ανάρτηση, δασολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μέλη των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων και οι ίδιες θα ελέγξουν τον τελικό χάρτη που θα συνοδεύει την απόφαση κύρωσης ενός χάρτη».

Το νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην ολομέλεια της βουλής εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφισή του.

Για όσες εκτάσεις δεν υποβληθούν αντιρρήσεις, θα κυρωθεί άμεσα ο δασικός χάρτης ενώ στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ο έλεγχος των καμένων εκτάσεων με τηλεπισκόπηση να επεκταθεί πέραν της Αττικής και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στο Πράσινο Ταμείο θα εισρεύσουν τα έσοδα από παραβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, από τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους και τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης, το τέλος βενζίνης, τα τέλη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον ειδικό φορέα δασών. Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα είναι επταμελές και ο πρόεδρος θα ορίζεται από την Βουλή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη, το “πράσινο” ταμείο θα αποτελέσει το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο μετά το 2014, όταν και θα έχουν εξαντληθεί οι κοινοτικοί πόροι.
Το νομοσχέδιο

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:
-Για την κύρωση των δασικών χαρτών χρησιμοποιούνται οι παλαιότερες αεροφωτογραφίες και όπου δεν υπάρχουν οι αεροφωτογραφίες του΄60.
-Όταν οι χάρτες καταρτίζονται από ιδιωτικά γραφεία, η θεώρηση γίνεται από τις δασικές υπηρεσίες σε τρεις μήνες από την κατάρτισή τους ή σε πέντε αν απαιτούνται διορθώσεις. Μετά τη θεώρηση γίνεται ανάρτηση των χαρτών και ηλεκτρονικά.
-Προβλέπεται τέλος για την υποβολή των αντιρρήσεων ανάλογα με την έκταση, το οποίο πηγαίνει στον Ειδικό Φορέα Δασών. Χρηματοδοτεί τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων και γενικά το κόστος που σχετίζεται με τις διαδικασίες μέχρι την κύρωση των χαρτών.
-Για την υποβολή αντιρρήσεων χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τις συντεταγμένες της έκτασης. Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες.
-Οι αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ή σε ΚΕΠ ή στον χώρο που θα καθοριστεί για την υποβολή των αντιρρήσεων. Εξετάζονται από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) μέσα σε τέσσερις μήνες.
-Για τις εκτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις κυρώνεται ο δασικός χάρτης εντός 50 ημερών.
-Ο υπουργός ΠΕΚΑ μπορεί να υποβάλει αίτηση ακύρωσης για να ενσωματωθεί στο χάρτη δασική περιοχή που είχε παραληφθεί.
-Για τους οικισμούς που δεν έχουν οριοθέτηση βάσει συγκεκριμένων προεδρικών διαταγμάτων, ή οι πολεοδομικές μελέτες δεν έχουν εγκριθεί, τότε γίνεται ανάρτηση των δασικών χαρτών και εντός των φερόμενων ορίων του οικισμού και της πολεοδομικής μελέτης και αναστέλλεται η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων.
-Οι δήμοι οφείλουν να συγκεντρώσουν στοιχεία για το πώς μεταβλήθηκε ο δασικός χαρακτήρας. Μετά από γνωμοδότηση του δασαρχείου, της Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΚΑ, και πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος αποφασίζεται ποιες εκτάσεις θα μείνουν εκτός σχεδίου και για ποιες θα συνεχίσει η πολεοδόμηση.
-Για τις εκτάσεις που θα παραμείνουν εκτός σχεδίου θα ακολουθηθεί η διαδικασία αντιρρήσεων, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα με την πολεοδόμηση θα επιβληθούν αυστηρότεροι όροι δόμησης και θα διατηρηθούν οι δασικές εκτάσεις ως άλση και πάρκα.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: