Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Επτά οι νεκροί από την κόκκινη λάσπη


Τους επτά έφτασαν οι νεκροί από την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στην Ουγγαρία η κόκκινη τοξική λάσπη. Η Ουγγαρία ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποτραπεί εξάπλωση της μόλυνσης, παρόλο που σύμφωνα με την ουγγρική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ο Δούναβης δεν έχει υποστεί ζημιά.

Θαμμένους μέσα στην καταστροφική κόκκινη λάσπη εντόπισαν τα συνεργεία διάσωσης δύο από τους τρεις ανθρώπους που αγνοούνταν μετά τη διαρροή από το εργοστάσιο του Αζκα, στη δυτική Ουγγαρία. Νωρίτερα ένας ηλικιωμένος 81 ετών υπέκυψε από τραύματα που είχε υποστεί στη λασποπλημμύρα. Αρχικά από το κύμα της τοξικής λάσπης, έχασαν τη ζωή τους τρεις ενήλικες και ένα παιδί, ενώ πάνω από 150 άνθρωποι υπέστησαν τραύματα και εγκαύματα.

Οι αρχές της Ουγγαρίας από τη μία δεν επιτρέπουν την προσέγγιση στις πληγείσες περιοχές και συστήνουν στους κατοίκους να φορούν μάσκες και από την άλλη ζητούν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο και η ουγγρική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ότι ο κύριος όγκος του Δούναβη δεν έχει μολυνθεί.

Στον πόταμο Μάρκαλ που σχεδόν νεκρώθηκε, μπουλντόζες ρίχνουν συνεχώς γύψο για να εξουδετερώσουν τις επικίνδυνες αλκαλικές ενώσεις. Ερευνητές στην Κροατία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, όπου κυλάει μετά την Ουγγαρία ο Δούναβης, κάνουν συνεχώς μετρήσεις στο νερό. Το P-H του είναι 8, ποσοστό που είναι στα όρια του φυσιολογικού.

Ίσως ο τεράστιος όγκος νερού στο δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης να αποσοβεί τη μόλυνση. Πάντως οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού και υδραργύρου στην κόκκινη λάσπη...
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: