Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Προμήθειες: Γιατροί καταγγέλλουν ασυδοσία και αισχροκέρδεια


Χάος, ασυδοσία και αισχροκέρδεια επικρατεί στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων.
Όπως τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος των γιατρών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, οι προμηθευτές πωλούν τα υλικά τους στα νοσοκομεία σε τιμή που ορίζουν οι ίδιοι καταργώντας στην πράξη το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βηματοδότες, που ενώ η τιμή παρατηρητηρίου ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, οι προμηθευτές δεν τους πωλούν κάτω από 3.500 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, οι προμηθευτές πωλούν τα υλικά τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία σε διπλάσια τιμή απ' ότι στα δημόσια επιβαρύνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για εκβιασμό των προμηθευτών έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Ειρήνη Νταουντάκη, μέλος των γιατρών ΕΣΥ και νεφρολόγος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε, ενώ η τιμή παρατηρηρίου για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης ανέρχεται στα 30 ευρώ το ένα, οι προμηθευτές δεν τα πωλούν στα νοσοκομεία κάτω από 50 ευρώ εκτός και αν εξοφληθούν τα χρέη του πρώτου τριμήνου του 2010.

Σημειώνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου οι περισσότερες εταιρείες που προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, σταματούν τον εφοδιασμό ζητώντας να εξοφληθούν τα χρέη του ΕΣΥ που έχουν συσσωρευθεί από τον Ιανουάριο του 2010 και να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την διάθεση των ομολόγων που αφορούν τα χρέη των ετών 2007, 2008 και 2009.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι οι προμηθευτές θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους και από 1/1/2011 θα πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: