Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα»



Με αμήχανη σιωπή αντιδρούν μέχρι στιγμής στις δηλώσεις «βόμβα» του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Αθήνα, Παρίσι και Βερολίνο.
Ειδικότερα, στην φράση του προέδρου του Γιούρογκρουπ ότι τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν τη ρίζα τους 20-30 χρόνια πίσω, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για να προλάβουν την κρίση, οι κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν πως σημασία έχει το τώρα και πρόσθεταν πως πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στην πολιτική μας για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς από την Αρκαδία όπου βρίσκεται, επεσήμανε πως η δήλωση Γιούνκερ δικαιώνει πλήρως τις απόψεις του όσον αφορά τα μέτρα και την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

Αίσθηση μεγάλη προκάλεσε επίσης η αποκάλυψη Γιούνκερ ότι Ελληνας πρωθυπουργός του είπε επί λέξει : «Κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα». Την ίδια ώρα, Παρίσι και Βερολίνο επιδεικνύουν ένοχη σιωπή, καθώς δεν έχουν αντιδράσει καθόλου στην καταγγελία Γιούνκερ ότι χρόνια γνώριζαν το ελληνικό πρόβλημα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν και δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εξαγωγές Γαλλίας Γερμανίας προς την Ελλάδα και να θησαυρίζουν οι δύο αυτές χώρες.
Αίσθηση προκαλεί όμως ο χρόνος και ο τόπος που ο κ. Γιουγκερ επέλεξε να πάθει την «κρίση ειλικρίνειας» και να αρχίσει να μιλάει για την εμπλοκή των ευρωπαίων στην ελληνική κρίση.
Την ίδια ώρα όλο και πιο έντονα ακούγονται τα σενάρια για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Μάλιστα ακούγονται πληροφορίες να δοθεί περίοδος χάριτος δύο ετών πριν αρχίσει η αποπληρωμή του δανείου, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός των 700 δισ. ευρώ, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει μετά την κρίσιμη τριετία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ οι αποκαλύψεις έρχονται η μία μετά την άλλη, φουντώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την οικονομία. Μάλιστα ο Γ. Καρατζαφέρης επαναφέρει την πρότασή του για εξεταστική για την οικονομία από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως, ο οποίος συνεχίζοντας τις επαφές του στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τιμ Γκάιτνερ, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Κίνας, τόνισε ότι το κλίμα έχει αλλάξει πολύ και ότι «είναι η μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: