Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ερντογάν: «Ο αγωγός Ναμπούκο θα γίνει πραγματικότητα»


Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Ναμπούκο είπε πως «στις 13 Ιουλίου 2009 υπογράψαμε τη Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό Ναμπούκο.
«Προσωπικά πιστεύω ότι ο αγωγός Ναμπούκο θα γίνει πραγματικότητα, παρότι υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα βρεθούν τελικά πηγές», είπε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Στον αγωγό είχε αναφερθεί χθες και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «οι σχετικές συμφωνίες στήριξης αναμένεται να υπογραφούν τον προσεχή Οκτώβριο».

Ο Τ. Γιλντίζ μίλησε σήμερα στο Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας και Οικονομίας των χωρών του Ευξείνου Πόνου, που οργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, από το αμερικανικό «Ατλαντικό Συμβούλιο».

Ως προς τον αγωγό Ναμπούκο, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «στο θέμα του αγωγού πρέπει να πούμε ότι έχουν συμφέροντα οι χώρες-πηγές. Εάν δεν βρεθεί σημείο σύμπτωσης των συμφερόντων αυτών, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ο αγωγός».

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει χθες ότι «έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 18 Νοεμβρίου 2007 και έχει αρχίσει ήδη η μεταφορά αερίου από τον αγωγό αυτό. Με την ολοκλήρωση και της σύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας το 2012 θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο της Κασπίας μέχρι την Κεντρική Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Ναμπούκο είπε πως «στις 13 Ιουλίου 2009 υπογράψαμε τη Διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό Ναμπούκο. Οι σχετικές συμφωνίες στήριξης αναμένεται να υπογραφούν εντός του Οκτωβρίου. Ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 31 δισ. κυβικών μέτρων φυσικό αέριο και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «ο Ναμπούκο υπερτερεί σε σχέση με τα υπόλοιπα σχέδια, που έχουν αναφερθεί. Πιστεύουμε ότι ο αγωγός αυτός θα συμβάλει στην ποικιλία πηγών και διαδρομών».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, στη σημερινή του ομιλία στο Φόρουμ Ενέργειας υπογράμμισε γι άλλη μια φορά το ζήτημα του πετρελαίου, που μεταφέρεται μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν «εναλλακτικές οδοί», ώστε να μειωθεί ο αριθμός των πετρελαιοφόρων, που περνούν από τα Στενά.

«Αυτή τη στιγμή περνούν από τα στενά 150-170 εκατομ. τόνοι πετρελαίου το χρόνο», είπε ο κ. Γιλντίζ και τόνισε ότι οι αγωγοί Μπουργάζ-Αλεξανδρούπολης και Μπακού-Τζεϊχάν είναι εναλλακτικές οδοί.
πηγη:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: