Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα αποκλείεται να χρεοκοπήσει



Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Foreign Policy Association, στη Ν. Υόρκη, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενώ έκανε λόγο για ενδείξεις αλλαγής κλίματος αντιμετώπισης της χώρας μας στις αγορές.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης, είπε: «Η πρόσφατη εμπειρία μας δεν αποτέλεσε απλώς και μόνο μια δοκιμασία για τον Ελληνικό λαό. Έθεσε σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλλά, πιστεύω, και την παγκόσμια διακυβέρνηση. Ανέδειξε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι, τα προβλήματα μιας χώρας ενδέχεται να επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και απέδειξε ότι συνεργαζόμενα τα έθνη, είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις κοινές τους προκλήσεις.

Σε απάντηση στην πρόσφατη κρίση, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, υπερέβησαν τις προσδοκίες και διέψευσαν τους επικριτές τους. Η Ελλάδα προώθησε μεταρρυθμίσεις, που μας επανέφεραν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης και, μάλιστα, κάναμε πολλά περισσότερα από όσα ανέμεναν πολλοί. Η κρίση αποκαλύπτει τις κρυμμένες δυνατότητες. Λειτουργεί ως καταλύτης, ώστε να πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές, να επανεξεταστούν κυβερνητικές πρακτικές και να αλλάξουν κακές συνήθειες.

»Από κοινού, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν να παρασχεθεί πακέτο στήριξης, ύψους 140 δις αμερικανικών δολαρίων, και ο μηχανισμός στήριξης στην Ελλάδα. Σε αντιδιαστολή με τα πακέτα που χορηγήθηκαν υπέρ της διάσωσης των τραπεζών το 2008, τα οποία συνοδεύονταν από λίγους όρους, η δική μας δεν ήταν περίπτωση ελεημοσύνης, αφού λάβαμε ένα δάνειο με αρκετά υψηλό επιτόκιο, υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις. Συνεπεία αυτών, η εφαρμογή και παρακολούθηση του τριετούς προγράμματος θα συνοδευτεί από 12 συνολικά τριμηνιαίους ελέγχους. Ουσιαστικά, το πακέτο στήριξης εξασφάλισε το χρονικό περιθώριο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, που χρειάζονταν τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η κοινωνία, καθώς οι οικονομικές αγορές δεν μας άφηναν κανένα περιθώριο.

»Τον τελευταίο χρόνο, η Ελλάδα άλλαξε άρδην. Τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο. Βρισκόμαστε εντός προθεσμιών και στόχου. Το έλλειμμα θα μειωθεί στο 40% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Μεταρρυθμίσαμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και δίκαιο. Αναμορφώσαμε το φορολογικό σύστημα της χώρας, ώστε να σταματήσει η φοροδιαφυγή και οι έχοντες να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν. Προχωρούμε σε άνοιγμα των αγορών αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας, ώστε η οικονομία να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.

»Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, που προσφέρονται για επενδύσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, από την ηλιακή ενέργεια ως τις βιολογικές καλλιέργειες, από τον πράσινο τουρισμό ως τη ναυτιλία και τις υποδομές υψηλής τεχνολογίας. Το ίδιο το κράτος διαθέτει ακίνητα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 360 δις δολάρια, δηλαδή ποσό περίπου ισοδύναμο με το δημόσιο χρέος της χώρας μας, τα οποία όμως παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή ως χώρα, αλλά ότι η χώρα έτυχε κακής διαχείρισης. Οι πόροι, το περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό δεν αξιοποιήθηκαν με τρόπο συνετό, ισότιμο ή βιώσιμο».

O κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ενδείξεις αλλαγής κλίματος όσον αφορά την ελληνική οικονομία: «Υπήρξαν ήδη κάποιες ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι το κλίμα αρχίζει να αλλάζει στις αγορές. Προ ολίγων εβδομάδων, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, στην οποία η απάντηση των αγορών υπήρξε κάτι παραπάνω από θετική. Επίσης, το Ασφαλιστικό Ταμείο της Νορβηγίας, προσφάτως, επένδυσε σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης, προερχόμενη από το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο. Επιτρέψτε μου να καταστήσω σαφές το εξής: η χρεοκοπία αποκλείεται ως λύση στην περίπτωση της Ελλάδας. Καταβάλαμε τιτάνιες προσπάθειες κατά το τρέχον έτος, για να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα αποκλείεται να χρεοκοπήσει».

πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: