Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Έξι εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη σε μία δεκαετία



Οι περισσότερες φωτιές σε Πελοπόννησο και Θεσσαλία


Περισσότερες από 110.000 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη δεκαετία 2000 – 2010 στη χώρα μας, αποτεφρώνοντας 6 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του υποστράτηγου εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση.

Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία ξεσπούν στην Ελλάδα 28 πυρκαγιές σε ημερήσια βάση, καταστρέφοντας 1.500 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, ενώ Πελοπόννησος και Θεσσαλία είναι οι δύο περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, σε Λάρισα, Ηλεία και Αχαία έχουν εκδηλωθεί οι περισσότερες πυρκαγιές και σε Ηλεία, Εύβοια και Λακωνία έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες καταστροφές, ενώ έχουν υπάρξει και ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, μπορεί ο νομός Ηλείας να έρχεται σε δεύτερη θέση σε αριθμό πυρκαγιών, ουσιαστικά όμως καταλαμβάνει τη πρώτη θέση γιατί οι πυρκαγιές είναι σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ της Λάρισας είναι αγροτικές.

Οι πιο καταστρεπτικές φωτιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ήταν της Ηλείας το 2007 όπου κάηκαν περισσότερα από 1,5 εκ στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και ακολουθούν πάλι το 2007 οι φωτιές στην Εύβοια και την Λακωνία, όπου κάηκαν συνολικά περισσότερα από μισό εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης.

Τέλος, για την ίδια χρονική περίοδο η Ευρυτανία είναι η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι λιγότερες πυρκαγιές και ακολουθούν η Σάμος και η Χίος, ενώ τις λιγότερες καταστροφές από πυρκαγιές υπέστησαν η Πιερία, η Λευκάδα και η Ευρυτανία.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: