Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η ζωή (μετά τη σύνταξη) αρχίζει στα 70



Αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους
Με το πάλαι ποτέ ταμπού της συνταξιοδότησης στα 65 έτη να αποτελεί οριστικά παρελθόν, ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά, ενώ πολλοί οργανισμοί εκτιμούν ότι η συνταξιοδότηση στα 65 ή στα 67 έτη ίσως δεν είναι αρκετή.

Κοινωνικό φαινόμενο ή ανάγκη λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, η εργασία έως τα 70 συζητείται πλέον ανοιχτά.

Εξάλλου, η Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν για το Ασφαλιστικό στην ΕΕ που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουλίου εισηγείται την αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση.
Υπερήλικος ένας στους τρεις
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, στην ΕΕ από το 2015 και πέρα οι θάνατοι θα υπερβαίνουν τις γεννήσεις και μέχρι το 2060 ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα έχει ηλικία άνω των 65- κάτι που θα αποτελέσει τεράστιο βάρος για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
Η Πράσινη Βίβλος θα τεθεί σε συζήτηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια η Κομισιόν θα επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις προς υιοθέτηση.
Το Βρετανικό παράδειγμα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας κατάστασης αποτελεί η Βρετανία, στην οποία αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα Daily Telegraph, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν περάσει το όριο συνταξιοδότησής τους έφτασε τις 823.000, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό πριν δέκα χρόνια.
Συζήτηση για σύνταξη στα 70 στη Γερμανία
Αλλά και στη Γερμανία εκπρόσωποι οικονομικών ινστιτούτων της χώρας προτείνουν σύνταξη στα 70.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι ενώσεις των εργοδοτών επιμένουν στο νέο νόμο που προβλέπει σύνταξη στα 67, ενώ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει του συνεδρίου του κόμματος το φθινόπωρο υποστηρίζει να μην εφαρμοστεί ο νόμος όσο το ποσοστό των εργαζόμενων ηλικίας 60 - 64 ετών παραμείνει χαμηλό. Με την πρόταση του συμφωνούν και οι Πράσινοι.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: