Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Επικρίσεις Όλι Ρεν για την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody's


"Περίεργη και ατυχή" χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι η χώρα έχει λάβει μέτρα για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της.

"Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η απόφαση του οίκου Moody's "δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού", είπε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, εξέφρασε την απορία του, λέγοντας ότι ο οίκος θα έπρεπε να έχει λάβει την πρόοδο που συντελείται στην ελληνική οικονομία. «Οι οργανισμοί αυτοί έχουν χάσει πλέον την αξιοπιστία τους και καλά θα κάνουμε να ξεφύγουμε απ΄αυτήν την αιχμαλωσία των οίκων», κατέληξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προέβη τη Δευτέρα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες, τοποθετώντας τη χώρα μας στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

Η Moody’s αξιολόγησε την ελληνική οικονομία με Βa1 απο Α3 που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση.

«Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας» επισήμανε με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: