Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για γνωμοδότηση – λόγω της σοβαρότητας της θέματος – παραπέμπεται το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ ο υπουργός Εργασίας που συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, δήλωσε ότι εισηγήθηκε να περιληφθεί το ΠΔ ως διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σημειώνοντας: «Για πρώτη φορά Προεδρικό Διάταγμα μπαίνει σε διαβούλευση στους φορείς και γενικότερα στην κοινωνία πριν πάει το κείμενο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει καμία θέση να γίνει αυτό Προεδρικό Διάταγμα. Πρέπει να το στείλει η κυβέρνηση στη Βουλή, σαν στοιχείο του νόμου για το Ασφαλιστικό. Βεβαίως, πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και να καταψηφιστεί, να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην μπλέκει την όλη κατάσταση, κάτω από φόβο και πανικό για την γενική κατακραυγή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του [...] και πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μείνει αμέτοχος από αυτές τις πολιτικές ευθύνες».

Ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει την συμφωνία για τα εργασιακά στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε ότι «δεν πρέπει κατά καμία έννοια κάποιοι να αποπειρώνται να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρέχουσα σοβαρή πολιτική κατάσταση».

Υπόμνημα από ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ απέστειλε πολυσέλιδο υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο περιεχόμενο, με επισημάνσεις ανά ρύθμιση. Ειδικότερα:

- Για τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας γίνεται λόγος για κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας. Τονίζεται, μάλιστα, ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ομόφωνη απόφασή της έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα της μονομερούς προσφυγής.

- Για τη δυνατότητα πρόσληψης με μισθούς κάτω της συλλογικής σύμβασης επισημαίνεται στο υπόμνημα προς το ΣτΕ, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προσβάλλει την αρχή του κοινωνικού κράτους.

- Αναφορά σε κοινοτικές οδηγίες γίνεται όσον αφορά στο θέμα της αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων. Το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτός της προστασίας των κοινοτικών οδηγιών και του εθνικού δικαίου.

- Αντισυνταγματική κρίνεται, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, και η διάταξη για τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: